Riittävätkö rahat myös ratikkaan?

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Vantaan kasvu jatkuu vahvana myös ensi vuonna. Neljässä vuodessa kaupunkiin on muuttanut liki 18 000 uutta asukasta.

Tämä tarkoittaa, että peruspalveluihin on satsattava jatkossakin. Ensi vuonna eri puolille kaupunkia on tarkoitus rakentaa päiväkoteja ja kouluja sekä korjata jo olemassa olevia. Lasten määrän on ennustettu kasvavan yhteensä noin 600:lla.

Kaikkiaan investointeihin on varattu 149 miljoonaa euroa. Se ei ole kovin paljon, jos miettii Vantaan voimakasta kasvuvauhtia.

Vantaalaisten huolet palvelujen toimivuudesta on huomioitu kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä muun muassa siten, että terveysasemille on tarkoitus palkata lisää henkilökuntaa. Kaikkiaan sosiaali- ja terveystoimeen perustetaan yli 100 lisävakanssia.

Kasvupaineiden keskellä Vantaan kaupunki haluaisi edistää myös Vantaan ratikan suunnittelua. Tämä on mahdollista, jos valtuusto hyväksyy yleissuunnitelman ja tekee päätöksen jatkosuunnittelusta.

Ratikan katu- ja toteutussuunnittelu maksaisi Vantaalle vuosina 2020–2023 arvion mukaan yhteensä 19,5 miljoonaa euroa. Jos kaupunki saisi hankkeelle EU-rahaa, pienenisi Vantaan maksama osuus arviolta 13 miljoonaan euroon.

Kokonaisuudessaan ratikka tulisi maksamaan yli 300 miljoonaa euroa. Se, osallistuuko valtio ratikan rahoittamiseen maksamalla 30 prosenttia rakentamiskustannuksista, on vielä auki.

Jos rahoitus järjestyisi, voisivat ratikan rakennustyöt alkaa todennäköisesti vuonna 2025.

Voimakkaasti kasvava Vantaa tarvitsee tulevaisuudessakin toimivat joukkoliikenneyhteydet. Ratikalla on positiivinen merkitys täydennysrakentamisessa, uusien työpaikkojen luomisessa ja alueiden vetovoimaisuudessa.

Keskustelu ratikasta ja sen erilaisista rahoitusmalleista nousee varmasti yhdeksi loppuvuoden paikallisista puheenaiheista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 3. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.