Sosiaali- ja terveyspalvelut on nostettava kriisistä

toimitus

Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta piti viime viikon tiistaina ylimääräisen hätäkokouksen. Syynä oli kaupungin terveysasemien ja lastensuojelun ajautuminen vakavaan kriisiin.

Kootessaan toimenpiteitä hoitojonojen lyhentämiseksi, lautakunta pyysi virkamiehiä poistumaan kokoushuoneesta.

Menettely on hyvin poikkeuksellinen. Se kertoo myös siitä, että luotto johdon kykyyn ratkaista ongelmia on nyt melkoisen ohuella pohjalla.

Hoitojonot ja terveysasemien puhelinpalvelun tukkeutuminen murentavat ihmisten oikeutta lain määräämiin terveyspalveluihin.

Jopa joka viides lääkärin paikka on täyttämättä. Vantaan terveyskeskuslääkäreiden luottamusmies Hannu Hiltunen on julkisuudessa sanonut (Yle 24.9), että päällä ”on vaikein tilanne, missä me olemme koskaan olleet”.

Lautakunta päätti jo viime joulukuussa, että tänä vuonna terveysasemilla otetaan käyttöön iltavastaanotot. Nyt eletään syyskuuta eikä virkakoneisto ole pannut linjausta täytäntöön. Siksi päätös oli pakko tehdä uudestaan. Samalla vastaanottoja laajennetaan viikonloppuihin.

Toinen murheenkryyni on ollut lastensuojelu. On syntynyt huono kierre, jossa liian vähäisellä työntekijämäärällä on liikaa töitä.

Jos halutaan työntekijöiden tulevan Vantaalle ja pysyvän täällä, tarvitaan palkkaa, työsuhde-etuuksia ja asiakasmääriä, jotka olisivat edes samalla tasolla kuin ympäryskunnissa.

Lastensuojelussa on kyse erittäin vakavista asioista, viime kädessä lapsen koko elämästä. Työntekijät kantavat huolta ennen kaikkea tästä vastuusta.

Samalla on sanottava selvästi: sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset tekevät Vantaalla ensiluokkaista, hyvää, kunniakasta työtä. Voitaisiinko sopia poliitikkojen kesken, että he saisivat tehdä hommansa kunnolla, ilman työnantajan riepottelua, riittävillä voimavaroilla ja tarpeellisella määrällä työtovereita?

Tämä on keskeinen kysymys, kun neuvottelut Vantaan ensi vuoden budjetista kohta käynnistyvät.

Antero Eerola

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja

sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 10. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 13. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.