Lapset ilmastoirvailun kohteena

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Viime viikolla vietetty kansainvälinen ilmastoviikko huipentui perjantaina Eduskuntatalolla järjestettyyn mielenosoitukseen, jossa päättäjiltä vaadittiin toimia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Vantaalaisia koululaisia oli myös paikalla, sillä kaupunki oli tehnyt linjauksen siitä, että koulupäivän aikana mielenilmaukseen sai osallistua huoltajan luvalla.

Se, miten voimakkaan reaktion lasten ja nuorten osallistuminen ilmastokeskusteluun ja myös kyseiseen mielenosoitukseen, on synnyttänyt meissä aikuisissa, on ollut karua seurattavaa.

Lapsille irvaillaan ja heidän mielipiteitään aliarvioidaan.

Monet tuntuvat ajattelevan, että ilmastoasioista kiinnostuneiden lasten tulisi itse olla ääriesimerkkejä muutosten toteuttamisessa. Futistreeneihin ei enää koskaan saisi kulkea äidin tai isän autolla, vaan aina tulisi pyöräillä. Lapsi ei saisi koskaan lentää lomalle. Missään nimessä ei saisi haaveilla uusista merkkilenkkareista, vaan kengät pitäisi ostaa kirppikseltä. Aina pitäisi syödä pelkkää kasvisruokaa.

Keskustelun tason velloessa ruohonjuuritasolla joko tai -osastolla, lienee hyvä muistuttaa, että mielenilmaus, jos joku, on ihan pätevä tapa nostaa asioita keskusteluun. Lapset ja nuoret eivät voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin esimerkiksi äänestämällä, joten jotenkin oma ääni on yritettävä saada kuuluviin.

Myös opetussuunnitelmassa kannustetaan aktiiviseen kansalaisuuteen. Mielenilmaukseen osallistuminen on yksi tapa toteuttaa asiaa.

Vastuu ilmastonmuutoksen hidastamisesta on kaikilla maailmanlaajuisesti ja etenkin suuret kansainväliset yritykset tulisi saada enenevässä määrin vastuuseen ympäristöasioista. Tavalliset ihmiset voivat, ja heidän kannattaa tehdä, osansa ympäristön hyväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 3. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 6. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 7. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 8. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 11. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 12. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 13. Rajakylän neuvola halutaan siirtää pysyvästi Hakunilaan – Poliitikot palauttivat asian uuteen valmisteluun
 14. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 15. Yli 15 000 ihmistä sulloutui 20 vuotta sitten vantaalaiseen kodinkoneliikkeeseen – Viimeisestä VHS-nauhurista tuli ilmiriita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.