Pienillä arjen teoilla voimme lisätä maahanmuuttajanaisten hyvinvointia

Lukijalta

Kuvittele itsesi vieraaseen paikaan, jossa et tunne ketään. Arkisten asioiden tekeminen tuntuu haastavalta, sillä kaikki on erilaista, kuin mihin olet aiemmin tottunut. Ympärilläsi on ihmisiä, mutta kukaan ei puhu.

Toivot, että joku pysähtyisi ja huomaisi sinut. Hymyilisi. Tämä on arkea monelle maahanmuuttajalle.

Maahanmuuttajia saapuu Suomeen useista eri maista ja monista eri syistä. Yhteistä kaikille on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Olla tasa-arvoisesti osallisena yhteisössä ja yhteiskunnassa. Tulla arvostetuksi omana itsenään.

Integroituminen on kaksisuuntainen prosessi, jossa jokainen meistä voi olla mukana.

Tutkimusten mukaan erityisesti maahanmuuttajanaisilla voi olla haasteita kotoutumisessa. Ristiriidat kulttuurien välillä, sosiaalisen tuen puute ja traumaattiset kokemukset saattavat vaikuttaa mielenterveyteen heikentävästi.

Erityisen haavoittuvaisia ovat pienten lasten kanssa kotona olevat äidit sekä eläkeikäiset naiset. Monilapsisissa perheissä naiset saattavat viettää useita vuosia kotona. Lapsien suomen kielen taito karttuu nopeasti päiväkodissa ja koulussa, miehillä kielikursseilla ja töissä.

Naisten kielitaito voi jäädä heikoksi ja ystävien löytäminen olla vaikeaa. Maahanmuuttajanaisten työttömyys on moninkertainen verrattuna suomalaisnaisten työttömyyteen, siitäkin huolimatta, että huomattavalla osalla on ulkomailla suoritettu korkeakoulututkinto. Tukemalla maahanmuuttajanaisia edistämme samalla koko perheen hyvinvointia.

Suomessa tehdään paljon kotoutumista tukevaa työtä, merkittävä osa siitä erilaisissa järjestöissä. Järjestöt myös kouluttavat toiminnasta kiinnostuneita vapaaehtoisia.

Järjestöjen tekemä työ on merkittävää, mutta jo pienillä arjen teoilla voi olla suuri vaikutus toisen elämässä. Ollaan avoimia ja kiinnostuneita muita kulttuureita kohtaan. Ystävällisyys ja hymy eivät maksa mitään, mutta saattaa olla toiselle koko päivän merkittävin hetki.

Tarjotaan kohteliaasti apua sitä tarvitseville. Tervehditään naapureita, kutsutaan yhteisiin pihatapahtumiin. Kohdataan ja jutellaan leikkipuistoissa, harrastuksissa, koulun tapahtumissa, opiskelupaikoissa ja työpaikoilla.

Antamalla tilaa erilaisuudelle annamme tilaisuuden myös ystävyydelle.

Taru Väisänen, Carita Haanpää, Milla Östman, Janne Kainulainen ja Inka Anttonen

Teksti on osa Laurean sosionomiopiskelijoiden vaikuttamistyötä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu