Ajaako aika kauppakeskuksen ohi?

Mia Lindström

(PÄÄKIRJOITUS) Kivistöön suunniteltu kauppakeskus on jälleen askeleen kauempana toteutuksesta. Uutisoimme keskiviikkona (VS 21.8.) että kauppakeskuksen tulo lykkääntyy jälleen. Tämän hetken arvion mukaan kauppakeskus olisi valmis aikaisintaan loppuvuodesta 2022.

Suunnitelmat ovat muuttuneet matkan varrella monta kertaa. "Ruuhkavuodet" Rediä ja Triplaa rakentaessa ovat viivyttäneet isoa hanketta. Osansa on myös kaupan murroksella, joka on kuihduttanut mahtipontiset suunnitelmat jopa Itistä ja Jumboa suuremmasta jättikeskuksesta päivittäiseen asiointiin paremmin soveltuvaksi kompaktiksi keskukseksi.

Moni paikallinen odottaa Kivistöön kaupallisia palveluja, mutta on selvää, että myös kaupungin omille palveluille 8 500 asukkaan suuralueella olisi tarvetta. Neuvola, koulut ja päiväkodit alueelta toki löytyvät, mutta esimerkiksi kirjasto, nuorisotila ja terveysasema puuttuvat.

Kattavat peruspalvelut tuovat arkeen sujuvuutta. Niillä, samoin kuin riittävillä kaupallisilla palveluilla, on myös osansa alueen vetovoimaisuuden lisäämisellä, jota pula pysäköintipaikoista ja asuntokaupan tyssääminen nyt jäytävät.

Kaupungin tuottamia palveluja oli alunperin suunniteltu kauppakeskuksen yhteyteen, mutta aikataulun venyessä kaupunki joutuu pohtimaan, pitäisikö palvelut toteuttaa jotenkin muuten tai jossain muussa paikassa.

Kuluttajat käyttävät tavaroiden ostamisen sijaan entistä enemmän rahaa palveluihin. Myös verkkokaupan kiihtyvä kasvu muuttaa kaupan rakennetta. Kauppakeskukset muuttuvat enemmän ajanviettopaikoiksi.

Vaikka pääkaupunkiseudun asukasmäärä jatkaa kasvuaan, on aiheellista kysyä, että kuinka monta isoa kauppakeskusta pääkaupunkiseudulle mahtuu? Riittääkö kaikille asiakkaita? Ja minkälainen Kivistöön lopulta kannattaa rakentaa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu