Pääkirjoitus: Lisää tukea yrittäjille

Mia Lindström

Monen yrityksen toiminta törmäsi seinään koronavirukseen liittyvien rajoitusten kaventaessa toimintamahdollisuuksia.

Ravintolat sulkeutuivat, tapahtumia peruttiin, asiakkaat kaikkosivat ja täydet varauskalenterit tyhjenivät. Laskut on silti maksettava.

Osa vuokranantajista on tullut yrittäjiä vastaan muun muassa tilavuokrissa. Esimerkiksi Helsingin kaupunki ei peri tiloissaan vuokralla olevilta yrityksiltä lainkaan vuokraa toukokuun loppuun asti, jos yrityksen toiminta on vaikeuksissa koronaviruksen takia.

Linjaus koskee esimerkiksi ravintola-alan yrittäjiä, kampaamoita ja kulttuurialan yrittäjiä.

Eläkeyhtiö Ilmarinen päätti niin ikään olla perimättä vuokraa kiinteistöissään vuokralla olevilta ravintolayrittäjiltä, joista valtaosa on joutunut tilapäisesti lopettamaan toimintansa koronaepidemian vuoksi.

Kauppakeskusomistaja Citycon vapautti kauppakeskuksissaan, kuten Myyrmannissa ja Isomyyrissä, toimivat ravintola-, kahvila- ja anniskelualan yritykset vuokranmaksusta toukokuun loppuun asti.

Cityconilla on Vantaalla noin parikymmentä ravintola- ja kahvilavuokralaista.

Vuokrahuojennukset eivät ole automaatio.

Vantaan Yrittäjät suomii kaupunkia, joka on tilavuokriensa suhteen eri linjoilla kuin esimerkiksi Helsingin kaupunki.

Vantaan kaupunki on luvannut omissa tiloissaan tai kaupungin omistamien VTK Kiinteistöt Oy:n ja VAV Yhtymän tiloissa vuokralla oleville yrittäjille vuokrien siirtämistä enintään kolmella kuukaudella. Vaikka vuokrien maksuun saakin lykkäystä, huojennusta ei kuitenkaan ole luvassa.

Osalle yrittäjistä tilanne tuntuu kohtuuttomalta, etenkin, jos omaa tilannettaan vertaa naapurikaupungin yrittäjäkollegoihin.

Vaikka yritystoiminta koronakriisin rajoitukset kestäisikin, on kesällä odotettavissa vuokrarästien maksu.

Toivoa sopii, etteivät ne koidu vantaalaisten yritysten kohtaloksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut