Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Jokainen voi vaikuttaa

Koronaviruskeskustelu käy kuumana, kun määrät uusista sairastuneista ja karanteenissa olevissa kasvavat eri puolilla Suomea.

Elämme monella tavalla poikkeuksellisia aikoja.

Nyt, jos koskaan, ei ole tarpeen leikkiä sankaria työelämässä. Jos olo tuntuu flunssaiselta ja kurkku kipeältä, kannattaa jäädä kotiin sairastamaan.

Moni työnantaja on viime aikoina päivittänyt etätyökäytäntöjään ja rohkaissut tekemään töitä etänä työnkuvan niin salliessa. Paljon on silti myös heitä, joille etätöiden tekeminen ei ole mahdollista.

Nyt on aika opetella myös seikka, joka monen vanhemman olisi pitänyt sisäistää jo ennen koronavirusta. Omaa lasta ei tulisi viedä päiväkotiin, kouluun tai esimerkiksi harrastuksiin edes lievästi sairaana.

Erityisen tärkeää on muistaa, ettei vieraile sairaana ikäihmisten luona eikä esimerkiksi vie sairaita lapsia hoitoon mummolaan. Koronaviruksen kohdalla kun tiedetään, että se on vanhuksille ja perussairaille kaikkein kohtalokkain.

Huolehtimalla perusasioista voi omalta osaltaan vaikuttaa niin lievien kuin vakavampienkin sairauksien leviämiseen.

Ulkoministeriö kehotti torstaina välttämään kaikenlaista matkustamista ulkomaille. Hallitus puolestaan suosittelee, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun asti.

Ihmisten tiedonjano on poikkeustilanteiden edessä valtava ja poikkeuksellinen tilanne nostaa esiin niin huolta, pelkoa kuin turhautumista.

On hyvä muistaa, että viranomaisilla on tämäntyyppisissä tapauksissa tuorein tieto käytettävissään. Terveydenhuollossa koronavirukseen on niin ikään varauduttu.

Vantaalla on oma pandemiasuunnitelma tämäntyyppisten asioiden varalta. Nyt suunnitelmia päivitetään ja tarpeen tullen sen mukaan toimitaan.

Tiedonjanon tyrehdyttämisessä kannattaa luottaa tutkittuun tietoon ja muistaa media-lukutaito, etenkin sosiaalisen median tiedon äärellä.