Pääkirjoitus: Nyt ei ole aika etsiä syyllisiä

Mia Lindström

Koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa on koko ajan korostettu riskiryhmien suojelemisen tärkeyttä. Siihen poikkeusajan rajoituksetkin tähtäävät.

Viime viikolla kävi kuitenkin ilmi, että suojavarusteista on monin paikoin pulaa. Suojavarusteita, kuten hengityssuojaimia, tarvitaan sairaaloiden ja terveyskeskusten lisäksi myös kotihoidossa, vanhainkodeissa ja palvelutaloissa. Paikoin varusteiden saanti on ollut riittämätöntä.

Syyllistä etsiessä nokittelu hallituksen ja kuntien välillä kävi kiivaana. Kenen olisi pitänyt varustautua ja miten?

Vantaan kaupunginjohtaja muistutti viime viikolla, että Vantaa, muiden kuntien joukossa, on sopinut ja maksanut valmiusvarastoista.

Silti suojavarusteista on ollut pulaa ja niitä on mukaan saatu vain parin päivän tarpeiksi kerrallaan (VS verkko 8.4.). Huoltovarmuuskeskuksesta saadut maskit olivat lisäksi vanhentuneita.

Koronavirus on jo päässyt leviämään riskiryhmien keskuuteen vanhainkoteihin ja palvelutaloihin Vantaalla.

H uonokuntoisten ja usein muistisairaidenkin eristäminen ja heidän liikkumisensa rajoittaminen esimerkiksi hoivakodin sisällä voi olla haastavaa.

Kaupunki päätti perustaa erillisen koronayksikön, jossa hoidetaan ne hoivakodeissa tai kotihoidossa olleet vanhukset, jotka ovat saaneet tartunnan.

Se on viisas ratkaisu, sillä huonokuntoisten ja usein muistisairaidenkin eristäminen ja heidän liikkumisensa rajoittaminen esimerkiksi hoivakodin sisällä voi olla haastavaa.

Jälkikäteen on helppo viisastella, miten olisi pitänyt toimia. Koronakriisin päätyttyä on silti syytä käydä läpi, mitä olisi voinut tehdä toisin.

Nyt on kuitenkin suunnattava katse ja ennen kaikkea toimet riskiryhmien auttamiseen, jotta koronavirus ei pääsisi leviämään vanhainkodeissa, palvelutaloissa tai esimerkiksi sairaaloissa tämän enempää.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut