Pääkirjoitus: Miten käy koronamaltin?

Suomi on ollut osin suljettu nyt nelisen viikkoa. Koronavirustilanne toi vaihe vaiheelta kiristyviä rajoituksia koulujen siirtyessä etäopetukseen ja monen yrityksen sulkiessa ovensa.

Uudenmaan eristys purettiin keskiviikkona. Muut poikkeustoimet jatkuvat yhä ennallaan. Esimerkiksi kokoontumisrajoitus on yhä voimassa ja turhia lähikontakteja tulisi muutenkin vältellä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi tällä viikolla, että Suomen rajoitukset ovat tehonneet hyvin koronavirusta vastaan ja epidemian kulku on hidastunut. Toisaalta THL myös muistutti, että epidemian huippu on todennäköisesti vasta edessä.

On siis tärkeää, että yhden rajoituksen poistuessa muita rajoituksia maltetaan vielä noudattaa, kunnes toisin ohjeistetaan.

Kuten pääministeri keskiviikkona hallituksen tiedotustilaisuudessa totesi, nyt ei ole oikea aika lähteä kesämökille. Tarpeetonta matkustamista Suomen sisällä on muutenkin syytä välttää.

Pääsiäisenä nähtiin, että koronamaltti ei ollut kaikilla matkassa, sillä Uudenmaan rajoilta käännytettiin kiirastorstain ja pääsiäissunnuntain välisenä aikana lähes tuhat ajoneuvoa. Sakkoja kirjoitettiin viitisenkymmentä.

Lisäksi Uudenmaan eristysrajaa yritettiin ylittää kiertoteitä pitkin kohdista, joissa ei ole ollut tarkastuspistettä. Todennäköistä on, että osa on onnistunutkin, sillä jokaista pikkutietä eivät poliisin resurssit riitä valvomaan.

Seuraavan juhlan vuoro on parin viikon päästä, kun vietämme vappua. Huono sää on yleensä rauhoittanut juhlivaa kansaa, mutta nyt rauhoittumiseen tarvitaan muutakin kuin toivoa sateesta.

Nähtäväksi jää, pystyvätkö suomalaiset noudattamaan vappuna kokoontumisrajoituksia ja siten omalta osaltaan suitsimaan koronaviruksen leviämistä. Vai onko oma etu yhteistä etua tärkeämpää?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu