Pääkirjoitus: Kotitaloudet ottivat digiloikan pakon edessä – ruoan ostaminen verkosta muuttui osaksi arkea

Mia Lindström

Mia Lindström

Viimeisen kuukauden aikana moni kotitalous on pakon edessä ottanut digiloikan ja tilannut päivittäistavaraostokset verkkokaupasta.

Ruoan ostaminen verkosta on viime vuosina tehnyt tuloaan etenkin pääkaupunkiseudulla, mutta pitkään nousu oli maltillista.

Viime vuonna ruoan verkkokauppa kasvoi HOK-Elannolla noin 30 prosenttia ja K-ryhmässä 106 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Verkkokaupassa asioiminen on siihen tottuneelle vaivatonta, ja asiakkaan näkökulmasta paikoin säästyy rahaakin, kun heräteostokset saattavat jäädä tekemättä.

Parhaimmillaan myös ruokahävikki pysyy kurissa, kun verkossa tuotteita ostoskoriin klikkaillessa tulee ostettua aiempaa suunnitelmallisemmin.

Moni on valmis maksamaan päivittäistavarakaupoille siitä, että saa valmiiksi kerätyt ostokset suoraan kotiin.

Moni on valmis maksamaan päivittäistavarakaupoille siitä, että saa valmiiksi kerätyt ostokset suoraan kotiin.

Koronavirus ja kuluttajien ostokäyttäytymisen muutos on tuonut kaupan alalle lisää vipinää, sillä ostosten keräilyyn tarvitaan työvoimaa. Myös ruokakassien kuljetukseen tarvitaan työntekijöitä.

Ravintolansa sulkenut HOK-Elanto reagoikin nopeasti ja siirsi työntekijöitään ruokakauppoihinsa, muun muassa ruoan verkkokaupan puolelle ja kuormien purkamiseen sekä hyllyttämiseen.

Paikoin omaa ruokakassitilaustaan on koronakriisin aikana silti voinut joutua odottamaan useampia päiviä.

Kaupan Liiton huhtikuun alussa jäsenilleen tekemän kyselyn mukaan myynti on kasvanut yli 70 prosentilla ruoan verkkokaupoista.

On kiinnostavaa nähdä, mihin luku tänä vuonna asettuu ja kallistuuko kuluttajien ostokäyttäytyminen koronarajoitusten jälkeen pysyvästi siihen suuntaan, että myös ruokaostoksia tehdään vilkkaasti verkossa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut