Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Koronan jälkeen on tärkeintä keskittyä kuntalaisten hyvinvoinnin ja toimeentulon turvaamiseen – ratikka ja lentorata voivat nyt odottaa

Korona kurittaa meitä kaikkia. Terveydenhuoltomme on kuormittunut koronapotilaiden hoidosta. Kaikkea ei-kiireellistä hoitoa on siirretty. Ihmiset pysyvät kotonaan eristyksissä, uskaltamatta lähteä edes lääkäriin. Osa sydänoireilevista onkin sinnitellyt kotona liian pitkään. Tuo puristava rintakipu ei sitten ollutkaan koronaa, vaan sydäninfarktin oire.

On tärkeää perustaa niin kutsuttuja puhtaita vastaanottoja, johon ihmiset uskaltavat lähteä ilman suurempaa pelkoa koronatartunnasta. Infektio-oireisille on sitten omat vastaanottopisteensä, joissa on käytössä tehokkaat suojaustoimet. Ihmisten on saatava hoitoa myös koronan aikana. Ja kaikki oireilu ei ole koronaa.

Tällä hetkellä hoitojonoon jää ei-kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita. Koronakriisin aikanaan hälvettyä tarvitsemme lisäresursseja näiden jonojen purkuun.

Työttömyys ja lomautukset ovat kohdanneet useita. Perheväkivalta on lisääntynyt. Mielenterveyspalveluita tuleekin jatkossa lisätä. Lasten, nuorten ja perheiden tukipalveluita tarvitaan lisää. Samoin ikäihmisten psykososiaalista tukea.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tukitoimet tulevat siis olemaan merkittävässä asemassa koronan jälkeisessä tilanteessa.

Valtio on luvannut tukea kunnille. Toivomme, että tuki on varmasti riittävää. Kuntien budjetteja tehdään nyt aivan erilaisessa tilanteessa. Kaikki ei-kiireelliset investoinnit, esimerkiksi Vantaan ratikka ja lentorata voivat nyt odottaa.

Kaikki ei-kiireelliset investoinnit, esimerkiksi Vantaan ratikka ja lentorata voivat nyt odottaa.

Tärkeintä on keskittyä kuntalaisten hyvinvoinnin ja toimeentulon turvaamiseen sekä yrityselämän elvyttämiseen. Nyt ei tarvita politikointia vaan yhteen hiileen puhaltamista.

Tiina Tuomela

lastentautien erikoislääkäri, LKT

kaupunginvaltuutettu (kd.)