Mielipide: Kaupunki pakotti Vantin yt-neuvotteluihin – Vantin työvoimaa ei käytetä resurssikeskuksessa

Koronakriisi on lopettanut monet työt myös kunnissa. Samalla osan työmäärä on lisääntynyt ja on syntynyt tarve aivan uusiin töihin, kun yhä useampi lapsi on pudonnut opetuksesta sen siirryttyä etäjärjestelyihin, kun monet ikäihmiset ja riskiryhmiin kuuluvat eivät voi käydä kaupassa ja kun osa lapsista jää yhä vaille lämmintä ruokaa.

Sen sijaan, että kunnat nyt miettivät miten säästää henkilökunnasta, pitäisi miettiä, miten kuntalaisia autetaan paremmin vaikeassa tilanteessa.

Taudin leviämisen estämisessä on esimerkiksi parempi mitä useampi päiväkoti ja koulu pidetään auki niille lapsille, jotka eivät ole voineet jäädä kotiin, ja mitä enemmän niitä siivotaan.

Vantaan kaupunki on ollut edelläkävijöiden joukossa perustettuaan resurssikeskuksen, jonka avulla kaupungin työntekijät ovat siirtyneet normaalista poikkeaviin työtehtäviin. Vaikka esimerkiksi kouluruoan korvikejärjestelyissä on vielä hävitty joillekin muille kunnille, on ruoanjako kuitenkin tärkeä päätös. Vantaa on osoittanut, että kunta voi toimia joustavasti, kun vain halutaan.

Ikävää onkin, että kaupunki päätti olla käyttämättä omistamansa yhtiön Vantin osaavaa työvoimaa osana resurssikeskusta. Kun kaupunki samalla päätti maksaa Vantille vain ostetuista palveluista, se pakotti Vantin yt-neuvotteluihin, joilla haetaan lomautuksia.

Aiemmin Vantaalla on kehuttu, että Vantin henkilökuntaa kohdellaan yhtä hyvin kuin kunnan omaa. Nyt kaupunki pakottaa oman yrityksensä Vantin toimimaan toisin kuin se itse tekee. Samalla kaupunki maksaa esimerkiksi yksityisomisteisille päiväkotiketjuille kuten ennenkin, vaikka lapset ovat pääosin kotona.

Vantaalla on siis varaa tukea lapsia, perheitä ja ikäihmisiä paremmin, kunhan siihen vain on halua.

Hallituksen lisätalousarviossa kuntien tilannetta helpotettiin 547 miljoonalla ja toukokuussa lisärahaa tulee vähintään miljardi euroa lisää.

Sairaanhoitopiireille maksetaan suoraan kuntien puolesta koronalaskuja 600 miljoonalla ja kuntatuet jaetaan normaalista poikkeavasti eniten menetyksiä kokeville kunnille, eikä eniten tukia valmiiksi saaville maaseutukunnille.

Vantaalla on siis varaa tukea lapsia, perheitä ja ikäihmisiä paremmin, kunhan siihen vain on halua.

Jussi Saramo

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu

Vasemmistoliitto

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut