Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Metsään menee nyt moni – Kevään merkeistä nauttiessa pitää muistaa huolehtia myös luonnon hyvinvoinnista

Kirjoittajat tähdentävät, että luonnossa voi liikkua suhteellisen vapaasti, kunhan muistaa perussäännöt, joilla välttää luonnon vahingoittamisen.

Poikkeusolot ja harrastusten vähentyminen ovat lisänneet ihmisten luonnossa liikkumista. Lähimetsiin ja vähän kauemmaksikin onkin nyt keväällä ihana suunnistaa. Luonto herää ja kevään merkit ovat ilmassa. Lisäksi luonto on monipuolinen terveyden ja hyvinvoinnin lähde.

Metsän poluilla voi omien taitojen ja luonnon mukaan patikoida, juosta tai hyppiä. Voimme nauttia luonnossa liikkumisesta.

Jotain kuitenkin pitää palauttaa mieleen.

Jokamiehen oikeudet ovat oleellinen osa suomalaista kulttuuria ja lainsäädäntöä. Lenkkipolulla asteleekin nyt epidemian aikana ennätysmäärä ulkoilijoita, esimerkkinä Sipoonkorven kansallispuisto, Tammiston luonnonsuojelualue tai Soltorpin luontopolku Hämeenkylässä.

Metsäisessä luonnossa voi liikkua suhteellisen vapaasti, kun pitää huolen turvavälistä. Mitä muuta pitäisi keväisen luonnon retkillä muistaa?

Muistetaan, että on lintujen pesintäaika. Lintuja ja pesiä ei saa häiritä. Koirien vapaana pitäminen ei ole sallittua. Kasvavia puita ei saa vahingoittaa tai kaataa, eikä niitä oteta mukaan metsästä.

Tärkeää on myös kulkea tehtyjä polkuja pitkin eikä talloa kasvillisuutta. Avotulen teko ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan makkarat kannattaa paistaa niille varatuilla paikoilla.

Ihmisten liikkuminen metsissä on lisännyt myös roskaamista. Pienikin roska voi olla hengenvaarallinen eläimille. Viethän mukanasi siis muoviroskat, tupakantumpit, tölkit ja muut roskat.

Leiriytyminen kansallispuistoissa on sallittua vain siihen tarkoitukseen osoitetuille reiteillä.

Pysytään kaikki terveinä ja nautitaan yhteisistä metsistämme myös poikkeusolojen jälkeen!

Riitta Salasto, Tiina Vesatta

Kirjoittajat ovat Vantaan ympäristölautakunnan jäseniä (sd.)