Mielipide | Pandemiaan varautumisessa tarvitaan monipuolisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia – hoitotyön paras asiantuntija ei aina löydy johtoportaasta

Kirjoittajan mielestä kriiseihin varautumissuunnitelmia tehtäessä tulisi arvostaa asiaan liittyvien ammattilaisten osaamista mahdollisimman laaja-alaisesti.

Olemme viime aikoina saaneet lukea erilaisia analyyseja Suomen varautumisesta pandemiaan.

Sikainfluenssaepidemian jälkeen laadittiin STM:n toimesta laskelmia tarvittavien suojavarusteiden riittävyydestä. Ilmeisesti yli hallituskausien varautuminen ei toiminut, ja asian omistajuus ei ole ollut selkeä, koska varautuminen on jäänyt kesken.

Huoltovarmuuskeskuksen suojavarustevarastot ovat olleet puutteellisia, toisin kuin alun perin uutisoitiin. Myös laskelmat suojainten tarpeesta olivat liian pienet.

Yksi syy puutteelliseen varautumiseen on, että sote-alan toimijoiden ymmärrys arjesta erilaisissa toimipisteissä on vajavaista. Päätöksenteossa politiikassa tai virkamiehissä ei ole tarpeeksi monipuolista hoitotyön osaamista.

Usein luotetaan sairaanhoitopiirien, ministeriöiden ja laitosten johtavien lääkäreiden ja virkamiesten arvioihin. Kaikki kunnia heidän osaamiselleen, mutta en usko ymmärryksen hoitotyöstä ja ”kentän” tilanteesta olevan tarpeeksi monipuolista.

Virkamiehillä voi olla työkokemusta sote- tai hoitoalalta, mutta käytännön työkokemuksesta saattaa olla vierähtänyt jo vuosikymmeniä, ja moni asia on sen jälkeen muuttunut.

Sosiaali- ja terveysala on ollut suuressa murroksessa viime vuodet ja vuosikymmenet. Laitospaikkoja sairaaloista ja terveyskeskuksista on vähennetty, ja hoito pyritään keskittämään koteihin ja kodinomaiseen palveluasumiseen. Myös tuottajakenttä on laajentunut: yhä useammin esimerkiksi palveluasumisessa palvelun tuottaa yksityinen toimija.

Kannustankin siihen, että tulevaisuudessa erilaisiin varautumissuunnitelmiin ja päätöksentekoon otetaan mukaan monipuolisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia: lääkäreiden, erikoissairaanhoidon ja sairaanhoitopiirin osaajien lisäksi mukana tulee olla muun muassa yksityisen sektorin ja kuntien kotihoidon ja palveluasumisen hoitotyön asiantuntijoita.

Hoitotyön paras asiantuntija ei aina ole kunnan tai yrityksen johtavassa portaassa, ja hänellä on hoitotyön ja terveystieteiden osaamista, ei vain lääketieteen.

Meidän tulee arvostaa kaikkea osaamista ja emme voi ideologisista syistä jättää esimerkiksi yksityisen sektorin toimijoita kuulematta. Tosiasia on, että kaikkia tarvitaan.

Piia Malmberg

terveydenhoitaja YAMK

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut