Pääkirjoitus: Monelle lapselle lähiopetus tarkoittaa ruokaa, rytmiä ja turvaa – heille maanantai voi olla viikon paras päivä

Koulujen siirtyminen lähiopetukseen 14. toukokuuta alkaen on ehtinyt kirvoittaa mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Osa ei halua laittaa lastaan kouluun, sillä pelkää lapsen saavan suuressa joukossa koronavirustartunnan. Toisten mielestä koulujen avaamista puoltavat etenkin sosiaaliset syyt ja hyödyt ovat mahdollisia haittoja suuremmat.

Vantaallakin on monia lapsia, jotka elävät eri tavoin rikkonaisissa perheissä. Koronarajoitusten aika, jolloin suljettuina ovat koulurakennusten lisäksi myös nuorisotilat, kirjastot ja valtaosa harrastuspaikoistakin, voi olla uuvuttava ja pelottava. Näille lapsille kouluun tai päiväkotiin meneminen tuo arkipäiviin rytmiä, ruokaa ja myös turvaa.

Monelle maanantai voi olla viikon paras päivä, koska silloin pääsee pois kotoa.

On vielä osin arvoitus, minkälaisia vaikutuksia koronakriisillä on perheiden hyvinvointiin.

Kerroimme Vantaan Sanomissa aikaisemmin, että koulutyön siirtyessä koteihin lastensuojeluilmoituksia ei tehty yhtä paljon, sillä kouluista ja varhaiskasvatuksesta tulleet lastensuojeluilmoitukset ymmärrettävästi vähenivät.

Vantaan turvakotiin tai SPR:n nuorten turvataloon ei puolestaan olla hakeuduttu yhtä tiuhaan kuin niin sanottuina normaaliaikoina. Se ei silti tarkoita, että ongelmat olisivat vähentyneet.

Samaan aikaan kotihälytysten määrä on poliisin mukaan kasvanut etenkin häiriökäyttäytymisessä, mutta myös perheväkivaltatehtävissä.

Koulut eivät ehdi järjestää lähiopetusta kuin reilut kaksi viikkoa, ennen kuin kesälomat alkavat. Kahdessa viikossa ei silti ihmeitä tehdä.

Siksi on tärkeää, että kunnilla on riittävästi resursseja tukea vanhempia, lapsia ja nuoria kaikin mahdollisin tavoin.

Vaikka koronakriisi poikkeaa monin paikoin 1990-luvun lamasta, johon sitä toisinaan verrataan, on yksi asia selvä. Tällä kertaa ei kannata tehdä sitä virhettä, että leikkuri osuu perhepalveluihin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut