Pääkirjoitus: Uusi normaali pakottaa sopeuttamaan – Vantaa hakee säästöjä joka toimialalta

Säästöt iskevät tänä vuonna Vantaalle, eikä helpotusta ole näkyvissä lähivuosinakaan.

Koronaviruksen aiheuttamat talousvaikutukset näkyvät vantaalaisten arjessa konkreettisesti lyhyellä aikavälillä, kun säästöjä etsitään joka toimialalta vähintään miljoonan euron verran. Käyttötaloudessa säästöjä haetaan tänä vuonna yhteensä 5–10 miljoonan euron edestä.

Tämän lisäksi kaupunki tavoittelee investoinneissaan 10–15 miljoonan euron säästöjä tälle vuodelle.

Monella on tuoreessa muistissa Vantaan talous- ja velkaohjelma, joka ohjasi kaupungin toimintaa voimakkaasti vuodesta 2012 vuoden 2017 loppuun. Tuolloin kaupungin menoja suitsittiin ja investointeja lykättiin.

Nyt Vantaalle on perustettu toimikunta, jonka tehtävänä on valmistella tuottavuus- ja kasvuohjelma vuoden loppuun mennessä.

Ohjelma määrittelee tulevan valtuustokauden tavoitteita ja sillä varaudutaan talouden haasteisiin pidemmällä aikavälillä.

Lähivuosina Vantaalla on totuteltava niukkuuden jakamiseen, vaikka lakisääteiset palvelut on tietysti turvattava. Niitä riittää runsaasti etenkin sosiaali- ja terveyspuolella kuin myös kasvatuksen ja oppimisen toimialalla.

Silti palveluja voi ja niitä täytyy kehittää.

Esimerkiksi digitaalisiin palveluihin pakon edessä tottuneet kaupunkilaiset joutuvat tai saavat jatkossakin käyttää yhä enemmän digitaalisia palveluja, sillä digitalisaatiota on tarkoitus tehostaa entisestään läpi toimialojen.

Koronakriisi pakottaa kaikki samaan tilanteeseen. Harvassa ovat ne kaupungit, kunnat tai yritykset, jotka eivät joutuisi kriittisesti tarkastelemaan omia menojaan ja tulojaan. Näin ollen säästöille, leikkureille ja ehkä jopa veronkorotuksille riittää ehkä aiempaa enemmän ymmärrystä.

Samaa tarkkaa laskentaa tehdään kotitalouksissakin, joita lomautukset, työttömyys ja konkurssit kurittavat. Silloin satsataan siihen, mikä on välttämätöntä. Uudessa normaalissa kaikki muu on toissijaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu