Mielipide | Ympäristöä roskataan surutta, mutta kaikki eläimet halutaan "siivota" lähinurkilta pois

Ihminen on itse kaikista pahin roskaaja ja luonnon hävittäjä, kirjoittaja sanoo ja toivoisi suopeaa suhtautumista ihmisen oman lähipiirin luonnoneläimiin.

Lukijan areenalla toivottiin citykanien torjuntaa Vantaalle ( VS 13.5.). Ihmetellä täytyy, että luontokappaleita vihataan täällä niin paljon, että täytyisi eliminoida jo kanitkin. En ole huomannut kukkien syöntiä omassa pihapiirissäni, vaikka kaneja, rusakoita ja jäniksiä liikkuu pihoillamme pilvin pimein. Myös valkovuokot ja muut kukat ovat saaneet kukoistaa kauniisti järsijöiltä rauhassa.

Ainoa haittapuoli ovat ne ”pienet kaivaukset”, joita tekivät alkukeväästä. Nyt ovat nekin loppuneet. Kaikesta huolimatta kaneja on kiva katsella ja seurata ikkunastakin.

Citykanien torjuntaan on olemassa niin kutsuttua verijauhoa, joka karkottaa kanit pois, mutta ei tapa. Googlaamalla selviää asiasta lisää.

Kummallista tämä nykyaika, kun kaikki eläimet halutaan poistaa ympäristöstämme. Lintuja ei saa syöttää, vaikka olisi kuinka siisti ruokintapaikka, kas kun se tuo rottia paikalle. Rotat lähtevät kuitenkin liikkeelle myös silloin, kun vanhoja asuintaloja puretaan.

Ihminen ei huomaa tai halua huomata aiheuttavansa itse rottien lisääntymistä, kun heittelee jätteitään luontoon, eikä pidä roskapaikoistaankaan huolta.

Nykymuotia on myöskin istutella marjapensaita kerrostalojen pihoille. Onhan niistä kiva napsia marjoja suuhunsa, mutta katetaanko näin rotille lounaspöytä keskelle pihaa?

Tässä lehdessä on ollut kirjoituksia ihmisten omasta roskaamisesta, muun muassa hengityssuojaimien ja kertakäyttöhanskojen viskomisesta ympäristöön ajattelematta, että ne voivat päätyä jonkun eläimen suuhun tai takertua eläimeen kiinni. Ihminen on itse kaikista pahin roskaaja ja luonnon hävittäjä.

Keväällä ja kesällä lintujen laulu sekä niiden seuraaminen on mukavaa ja eläinten liikkuminen pihalla on kivaa katsottavaa. Ainakin lapsia luulisi pupujen ja oravien kiinnostavan. Sääli, että kaikki tuo alkaa kohta olla katoavaa luonnonvaraa, kun ja jos aikuiset saavat päättää.

Kohta lapset voivat mennä vain eläintarhaan ja kertoa sen jälkeen kavereilleen, että on nähnyt pupun ja oravan elävänä. Iso juttu.

Leena Lauren eläkeläinen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut