Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kävely voi kuluttaa maastopolkuja pyöräilyä enemmän – lukuisia tutkimuksia tehty

Kirjoittaja toivoo, että kaupunki ottaisi Vantaan maastoreittien suunnittelussa yhteyttä myös maastopyöräilyn aktiiviharrastajiin.

Vantaan Sanomissa kirjoitettiin luonnossa liikkumisesta artikkelissa Luonnossa tulee nyt kulkea vain poluilla VS (29.4.).

Artikkeliin oli haastateltu suunnittelijaa Vantaan ympäristökeskuksesta ja jutusta jäi vaikutelma, että pyöräily kuluttaa polkuja enemmän kuin esimerkiksi kävely tai polkujuoksu?

Monet kansainväliset ja kotimaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että esimerkiksi maastopyöräily ei kuluta polkuja sen enempää kuin kävelykään, monesti jopa vähemmän. Kävelijöiden on todettu esimerkiksi leventävän polkuja kosteina aikoina. Näin käynytkin Sipoonkorven ja Kuusijärven uusilla reiteillä, mistä olen laittanut palautetta Metsähallitukselle.

On toki hyvä, että pyöräilijöiden harrastusmahdollisuudet kiinnostavat. Toivoisin että Vantaalla oltaisiin suunnittelussa yhteydessä esimerkiksi paikallisiin maastopyöräkerhoihin, kuten vaikkapa Korson Kaiku, ja myös esimerkiksi Latu ja Polku -lehden tai Suomen ladun maastopyöräaktiiveihin. Näin lopputulos olisi varmasti kaikin puolin parempi.

Taustatiedoksi voi lukea vaikka Latu ja Polku -lehden artikkelin: https://www.latujapolku.fi/uutiset/jalkia.html.

Toivoisin, että ei syntyisi eriarvoisuutta pyöräilijöiden ja kävelijöiden välille ja että eri kulkumuotojen kuluttavista vaikutuksista ei leviäisi virheellistä tietoa.

Pasi Turunen