Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Historiallisen huonot työttömyysluvut haastavat Vantaan koronakriisin helpottaessa – nyt on aika ottaa käyttöön hyväksi havaitut toimintamallit

Vantaan työttömyysaste on tällä hetkellä 20,3 prosenttia, kun mukaan laskee lomautetut. Vielä maaliskuussa työttömyysaste oli 12,2 prosenttia.

Koskaan aiemmin työttömyys ei ole ollut yhtä suurta, kuten kaupunginjohtaja viime viikolla pitämässään infotilaisuudessa muistutti.

Viime vuoden lopussa Vantaa oli mallioppilas, sillä vuoden viimeisellä neljänneksellä työllisyysaste oli 77,2 prosenttia, eli piirun verran hallituksen tavoittelemaa 75 prosentin työllisyysastetta enemmän.

Alueellisesti tämän kevään lomautukset ovat osuneet kipeimmin Aviapoliksen suuralueella sijaitseviin yrityksiin.

Moni lentoaseman keskeinen toimija, kuten Finnair ja Finavia, on lomauttanut henkilöstöään lentoliikenteen hiipuessa merkittävästi.

Vantaan elinkeinopäällikkö arvioi viime viikolla, että noin 10 000 työpaikkaa yksinomaan lentokentän alueelta on lomautusten ja lomautusuhan piirissä (VS 16.5.).

Vaikka lomautukset osuvat etenkin lentokenttää likellä oleviin toimijoihin, nousevat työttömyysluvuissa esiin myös nuoret, maahanmuuttajat ja naiset.

Etenkin joidenkin nuorten ja niiden maahanmuuttajataustaisten naisten, jotka eivät puhu kovin hyvin suomen kieltä, on ollut jo aiemminkin muita haastavampaa saada töitä.

Molempia ryhmiä on yritetty ohjata työelämään erilaisin hankkein.

Onneksi Vantaalla on tehty hyvää ja pitkäjänteistä työtä muun muassa näiden ryhmien keskuudessa. Yhteistyö eri toimijoiden, kuten Kelan ja Te-keskuksen kanssa, on ollut tiivistä.

Hyväksi havaittujen toimintamallien on syytä jatkua myös tulevaisuudessa, sillä tarve monipuolisille ja tehokkaille työllisyyspalveluille kasvaa.