Mielipide: Tuomelan koulun merkitystä alueen yhteisöllisyyden kannalta ei voi ylikorostaa

Kirjoittajan mielestä Tuomean koululla on merkitystä monin eri tavoin alueensa viihtyisyyden kannalta. Arkisto/Marika Lumme

Kirjoittajan mukaan Tuomelan koulu on alueensa tärkeä yhteisöllinen keskipiste, eikä vastaavia tiloja muualta Hämeenkylästä löydy.

Saimme yllättäen huolestuttavia uutisia, että päätös Tuomelan koulun jatkosta tehdään vasta ensi vuonna. Tämä merkitsee sitä, että koulu suljetaan ja jätetään tyhjilleen jo nyt, kun koulut keväällä loppuvat.

Olen seurannut Tuomelan tilannetta läheltä jo pitkään. Ensin omien lasteni käydessä Tuomelan koulua ja sitten vielä lastenlasteni jatkaessa ”koulunkäyntiperinnettä” Tuomelassa. Jos jotenkin yritän summata ja tiivistää omaa kokemustani Tuomelasta, niin väittäisin, että koulun merkitystä alueen yhteisöllisyyden ja yhteen hiileen puhaltamisen kannalta ei voi ylikorostaa.

Nykyisin painottuu lähes joka asiassa suuruuden ekonomia ja stressaava tehokkuuden ihannointi. Oppimisympäristönä pienellä koululla on kuitenkin omat etunsa. Lapset ja opettajat viihtyvät siellä hyvin eikä esimerkiksi isompia kurinpito-ongelmia esiinny.

Koulu on yllättävän monipuolinen alueensa keskipiste. Sinne on keskittynyt monenlaista harrastustoimintaa. Tuomelassa pelataan monen joukkueen voimin lentopalloa, pidetään lavatanssijumpan tunteja, voimistellaan, keppihevostellaan ja ulkokentällä luistellaan. Koulun tiloissa toimivat muun muassa aikuislukijat ja siellä on musiikkiopisto Musike pitänyt esityksiään.

Tuntuu pahalta, jos kaikki tämä toiminta loppuu kuin seinään. Hämeenkylästä kun ei löydy muita vastaavia tiloja.

Hyvällä tahdolla luulisi koululle löytyvän käyttöä edelleen vaikkapa väistötiloina ja muussa erikoiskäytössä. Tilan tarve lähiaikoina kuitenkin kasvaa. Tänäkin vuonna ennustetaan oppilasmäärän lisääntyvän 400:lla ja viime vuonna Vantaalla tehtiin jälleen asuntorakentamisen ennätys, 5 000 asuntoa.

Toivomme, että vaikka korona on heikentänyt merkittävästi Vantaan taloutta, niin Tuomelan käyttö jatkuisi edelleen. Koulun toiminnan jatkaminen ei kävisi kaupungille taloudellisestikaan ylivoimaiseksi. Koulu on sisäilmaltaan terve ja hyväkuntoinen. Se kaipaa vain jonkin verran ylläpitokorjauksia.

Vetoamme päättäjiin Tuomelan puolesta. Tällä tavalla toimien voimme osaltamme yhdessä rakentaa viihtyisämpää Vantaata.

Martti Tynkkynen

Kommentoi