Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille

Kirjoittajan mukaan kestävän kehityksen periaatteella olisi Vantaalle suunniteltavissa turisteille tarkoitettuja lähiluontoretkiä. Antoisia kohteita kun löytyy lentoasemankin ympäristöstä vain muutaman kilometrin säteellä. Arkisto/Armi Suojanen

Puolen tunnin päästä kentältä voisi yhä useampi transit-turisti löytää itsensä yllättäen kosken partaalta, pyöräpatikasta tai suomaisemaa nuuhkimasta, kirjoittaja visioi.

Vuoden Vantaalla asuneensa olen ollut yllättänyt Vantaan lukuisista helposti saavutettavista luontokohteista. Uskon että näistä olisi kehitettävissä pääkaupunkiseudulle saapuville turisteille ja Helsinki-Vantaan transit-matkustajille helposti lukuisia kestävän kehityksen retkituotteita.

Areena-palstalle kirjoittaneen Lea Vaajakorven (VS 23.5.) tavoin olen hurahtanut Kylmäojan purolaaksoon, läheiseen Koivuhaan arboretumiin ja Kulomäen täyttömäeltä Pitäjän kirkonkylään sekä Keravan- ja Vantaanjoen yhtymäkohtaan yltävään pyöräilyreittiin.

Pohjoisempana on Korson Ankkalampi kunnostettu pieteetillä siltojen puropuistoksi. Raition reitti Tuusulantien läheisyydessä ja Tussinkosken luonnonsuojelualue koskineen ovat antoisia retkeilypaikkoja siinä naapurissa. Idempänä on Kuusijärven ulkoilualue savusaunoineen ja Sipoonkorven kansallispuistoineen ainutlaatuinen kokonaisuus.

Ja siinä läheisyydessä on Keravajoen laskureitillä upeita koskipaikkoja kuten Matarinkoski jonka suvannossa on uimaranta, kuntoilulaitteita ja mattojen pesupaikka, Pikkukoski, jonka pyörteitä voi ihailta sillalta ja kosken tasalta sekä Hanabölenin koski vanhoine myllyraunioineen.

Pyörällä pystyy kurvittelemaan joen reittiä mukaillen melkein koko matkan viime vuonna vapautuneelle Tikkurilankoskelle, Tikkurilan kasvojaan uusivaan keskuspuistoon ja päätyä lopulta Pyhän Laurin keskiaikaisen kirkon miljööseen.

Kehä III:n vierellä, Suomen logistisen hiussuoniston suuntaisesti vyöryy Vantaankoski, joka on luontopolkuineen, koskineen ja kartanoineen valtakunnallisestikin arvokas.

Pienen matkan päässä on Keimolan Isosuon luontoalue joka ympäröivine kangasmetsineen ja lehtoineen yllättää tottuneenkin kulkijan. Kuin Lappi olisi tullut kylään. Itään päin kuljettaessa osuu Kehälle Kalkkikallion luonnonsuojelualue josta löytynee neljä lohkareluolaa.

Muutaman kilometrin säteelle Helsinki-Vantaan lentokentästä sijoittuu siis mitä kauneimpia luontomatkailukohteita, joissa voisi toimia kahvila-ja ravintolayrittäjiä, pyörien- ja liikuntavälineiden vuokraamoita. HSL:n kyydillä pääsee kätevästi liikkumaan alueiden välillä.

Luontokohteiden markkinoimiseksi voisi laatia internet-sivut ja kännykkäsovelluksen joka kertoisi aikatauluista, palvelutarjonnasta, alueen historiasta ja luontotyypeistä kaiken olennaisen.

Kuusijärvellä tapasin viime syksynä japanilaisia turisteja jotka olivat ymmärtäneet käyttää lentojen odotusajan savusaunassa saunomiseen. Ainutlaatuinen kokemus!

Puolen tunnin päästä kentältä voisi yhä useampi transit-turisti löytää itsensä yllättäen kosken partaalta, pyöräpatikasta tai suomaisemaa nuuhkimasta. Mitään hienompaa ei Suomi voi tarjota kuin aidon luontokokemuksen kaikin tavoin kestävästi tuotettuna lähimatkailuna.

Liian hyvää ollakseen totta maailman metropolien miljoonille stressaantuneille ihmisille, joille hiljaisuus ja turvallisuus on luksusta.

Markku Heikkinen dokumenttiohjaaja Korso

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 4. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 5. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 6. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 7. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 8. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 9. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 10. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 13. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 14. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 15. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.