Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille

Kirjoittajan mukaan kestävän kehityksen periaatteella olisi Vantaalle suunniteltavissa turisteille tarkoitettuja lähiluontoretkiä. Antoisia kohteita kun löytyy lentoasemankin ympäristöstä vain muutaman kilometrin säteellä. Arkisto/Armi Suojanen

Puolen tunnin päästä kentältä voisi yhä useampi transit-turisti löytää itsensä yllättäen kosken partaalta, pyöräpatikasta tai suomaisemaa nuuhkimasta, kirjoittaja visioi.

Vuoden Vantaalla asuneensa olen ollut yllättänyt Vantaan lukuisista helposti saavutettavista luontokohteista. Uskon että näistä olisi kehitettävissä pääkaupunkiseudulle saapuville turisteille ja Helsinki-Vantaan transit-matkustajille helposti lukuisia kestävän kehityksen retkituotteita.

Areena-palstalle kirjoittaneen Lea Vaajakorven (VS 23.5.) tavoin olen hurahtanut Kylmäojan purolaaksoon, läheiseen Koivuhaan arboretumiin ja Kulomäen täyttömäeltä Pitäjän kirkonkylään sekä Keravan- ja Vantaanjoen yhtymäkohtaan yltävään pyöräilyreittiin.

Pohjoisempana on Korson Ankkalampi kunnostettu pieteetillä siltojen puropuistoksi. Raition reitti Tuusulantien läheisyydessä ja Tussinkosken luonnonsuojelualue koskineen ovat antoisia retkeilypaikkoja siinä naapurissa. Idempänä on Kuusijärven ulkoilualue savusaunoineen ja Sipoonkorven kansallispuistoineen ainutlaatuinen kokonaisuus.

Ja siinä läheisyydessä on Keravajoen laskureitillä upeita koskipaikkoja kuten Matarinkoski jonka suvannossa on uimaranta, kuntoilulaitteita ja mattojen pesupaikka, Pikkukoski, jonka pyörteitä voi ihailta sillalta ja kosken tasalta sekä Hanabölenin koski vanhoine myllyraunioineen.

Pyörällä pystyy kurvittelemaan joen reittiä mukaillen melkein koko matkan viime vuonna vapautuneelle Tikkurilankoskelle, Tikkurilan kasvojaan uusivaan keskuspuistoon ja päätyä lopulta Pyhän Laurin keskiaikaisen kirkon miljööseen.

Kehä III:n vierellä, Suomen logistisen hiussuoniston suuntaisesti vyöryy Vantaankoski, joka on luontopolkuineen, koskineen ja kartanoineen valtakunnallisestikin arvokas.

Pienen matkan päässä on Keimolan Isosuon luontoalue joka ympäröivine kangasmetsineen ja lehtoineen yllättää tottuneenkin kulkijan. Kuin Lappi olisi tullut kylään. Itään päin kuljettaessa osuu Kehälle Kalkkikallion luonnonsuojelualue josta löytynee neljä lohkareluolaa.

Muutaman kilometrin säteelle Helsinki-Vantaan lentokentästä sijoittuu siis mitä kauneimpia luontomatkailukohteita, joissa voisi toimia kahvila-ja ravintolayrittäjiä, pyörien- ja liikuntavälineiden vuokraamoita. HSL:n kyydillä pääsee kätevästi liikkumaan alueiden välillä.

Luontokohteiden markkinoimiseksi voisi laatia internet-sivut ja kännykkäsovelluksen joka kertoisi aikatauluista, palvelutarjonnasta, alueen historiasta ja luontotyypeistä kaiken olennaisen.

Kuusijärvellä tapasin viime syksynä japanilaisia turisteja jotka olivat ymmärtäneet käyttää lentojen odotusajan savusaunassa saunomiseen. Ainutlaatuinen kokemus!

Puolen tunnin päästä kentältä voisi yhä useampi transit-turisti löytää itsensä yllättäen kosken partaalta, pyöräpatikasta tai suomaisemaa nuuhkimasta. Mitään hienompaa ei Suomi voi tarjota kuin aidon luontokokemuksen kaikin tavoin kestävästi tuotettuna lähimatkailuna.

Liian hyvää ollakseen totta maailman metropolien miljoonille stressaantuneille ihmisille, joille hiljaisuus ja turvallisuus on luksusta.

Markku Heikkinen dokumenttiohjaaja Korso

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut