Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla

Keimolanmäessä ja Kivistössä on pulaa autopaikoista. Arkisto/Armi Suojanen

Keimolanmäessä sen paremmin kuin Kivistössä ei ole vieläkään lainkaan palveluita, joten palvelujen pariin päästäkseen tarvitaan usein autoa, kirjoittaja toteaa.

”Muutan pois reilun vuoden asumisen jälkeen. Tänä aikana olen maksanut noin 3 800 euron edestä pysäköintisakkoja, jotka tekevät varastopalkoilla tiukkaa. Harvat 4h-kiekkopaikat kadunvarressa ovat vuorotyöläiselle saavuttamattomissa. Kiitos Keimolanmäki ja nähdään.”

Näin kirjoitti taannoin Facebookin kaupunginosaryhmässä eräs nuorimies, joka ei ollut saanut autolleen pysyvää paikkaa mistään. Koska ei niitä täällä yksinkertaisesti ole, johtuen asemakaavassa olevasta uudesta velvoitepaikkamääräysten kokeilusta Kivistössä, Tikkurilassa, Koivukylässä, Korsossa, Aviapoliksessa, Martinlaaksossa, Myyrmäessä, Hakunilassa ja Länsimäen uusissa asuinrakennuskohteissa.

Kokeilumääräysten mukaan urakoitsijat velvoitetaan vuosina 2014–2018 rakentamaan yksi autopaikka per 130 kerrosneliömetriä. Tähän mahtuu siis neljä 32,5 neliön yksiötä – joille kaikille on siis yksi autopaikka rakennettuna.

Nämä vähät paikat ovat erillisissä pysäköintilaitoksissa, ja taloyhtiöiden kiintiöiden käyttämättömiltä osin myynnissä osakkeina, noin 15 000–28 000 euron hintaan. Ne onkin myyty sijoittajille humauksessa, jolloin uudet taloyhtiön osakkaat eivät paikkaa voi ostaa.

Tällaisen autopaikan saattaa asukas onnistua vuokraamaan noin 100 euron kuukausihintaan. On siis selvää, että tämä kokeilu epäonnistui.

Ehdotankin nyt tämä tilanteen korjaamiseksi nopeasti, että otetaan näillä alueilla pikaisesti käyttöön Helsingistä tuttu asukaspysäköintijärjestelmä, jossa tietylle alueelle saa pysäköidä rajattomasti koko vuoden hintaan 360 euroa. Edellytyksenä olisi väestörekisteriin merkitty asuin- tai yritysosoite alueella. Tästä myönnetään 50 prosentin alennus vähäpäästöisille ajoneuvoille (<100gCO2/100km).

Jos kuvitellaan, että Vantaalla vaikkapa 4 000 asukasta hankkisi vuoden asukaspysäköintiluvan, toisi tämä suoraa uutta pysyvää tuloa kaupungin kassaan noin 1,44 miljoonaa euroa joka vuosi.

Käyttöönotto olisi edullista, sillä voisimme hankkia tämän olemassa olevan ja täysin käytännössä testatun, toimivan tietotaidon ja osaamisen naapurista.

Järjestelmä on Helsingissä otettu käyttöön, sillä tietyillä alueilla ei aikanaan oltu osattu varautua autojen määrän kasvuun. Kivistössä on tavallaan nyt sama tilanne, tosin tietoisen päätöksenteon tuloksena.

Keimolanmäessä sen paremmin kuin Kivistössä ei ole vieläkään lainkaan palveluita, vaan apteekit, suuret ruokakaupat, terveysasemat, kirjastot ja postit edellyttävät monilta autoa niiden tavoittamiseksi. Autoa, jota et saa parkkiin mihinkään. Puhumattakaan siitä, että vieraasi saisivat autonsa hetkeksi pysäköityä esimerkiksi yön yli. Ihan vaikka maksaen muutaman euronkin.

Fyysisten pysäköintipaikkojen määrää voidaan kasvattaa nopeasti pienilläkin toimenpiteillä ja muutoksilla kaupunki-infraan. Näistäkin osan voisi varata vain vähäpäästöisten autojen käyttöön.

Arto Mieskolainen vihreä kivistöläinen Keimolanmäestä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 4. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 5. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 6. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 7. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 8. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 9. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 10. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 13. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 14. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 15. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.