Pääkirjoitus: Uusi tieliikennelaki tuo monta muutosta

Maanantaina voimaan tullut uusi tieliikennelaki toi tullessaan monta muutosta. Liikennesäännöissä riittää muistettavaa ja peräti 50:ssä uudessa liikennemerkeissä opeteltavaa.

Rikesakon poistuessa jatkossa kuljettajalle tai jalankulkijalle voi napsahtaa 20–200 euron suuruinen liikennevirhemaksu. Tällainen maksu voi tulla esimerkiksi siitä, että ajaa puhelin kädessä tai ei käytä turvavyötä. Jalankulkija voi saada liikennevirhemaksun, jos kävelee esimerkiksi päin punaisia.

Uusi asia on myös uudella sinipohjaisella liikennemerkillä ilmoitettava vähimmäisnopeus. Jos tällaisen merkin havaitsee, ei vähimmäisnopeutta saa alittaa, ellei tilanne niin jostain syystä vaadi.

Muita autoilijoille näkyviä konkreettisia helpotuksia ovat muun muassa talvirengaspakon poistuminen. Talvirenkaita on jatkossa käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli sitä vaatii.

Yksi tärkeimmistä muutoksista lienee tienkäyttäjän ennakointivelvollisuus. Oma toiminta ratin takana on siis sovitettava sellaiseksi, että vaaraa ja vahinkoa ei tapahdu. Fiksu kuljettaja osaa – ja on osannut – ennakoinnin ilman lakiin kirjaamista.

Uudet säännöt on hyvä ottaa haltuun, mutta ei vanhojen sääntöjen kertaaminenkaan pahitteeksi ole.

Liikenneturvan kyselyn mukaan kolme neljästä uskoi tuntevansa liikennesäännöt joko erittäin hyvin tai hyvin. Kuitenkin vain kolmasosa arvioi, että esimerkiksi autoilijoiden ja pyöräilijöiden väistämissäännöt ovat suomalaisilla hyvin sisäistettyinä.

Kyselyssä kävi myös ilmi, että vain 66 prosenttia vastanneista tiesi taajamerkin sisältämästä nopeusrajoituksesta.

Vaikka moni asia muuttuu, pysyvät perusasiat ja valtaosa aiemmista säännöistä silti ennallaan. Sääntöjen tunteminen myös helpottaa ennakointia, ja se on tärkeä turvallisuustekijä liikenteessä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut