Mielipide: Normaalit terveyspalvelut Vantaalla saatava nopeasti takaisin käyntiin – "Tärkeämpää kuin ravintoloiden ja terassien avaaminen"

Kirjoittajan mukaan koronatilanteen vaikutus terveydenhuollon palveluihin on näkynyt muun muassa kakkostyypin diabeteksen hoidossa. Arkisto/Raimo Eerola

Kirjoittajan edustama yhdistys korostaa, että koronatilanteen aiheuttamista terveydenhuollon puutteista diabetespotilaiden hoidossa on pikaisesti päästävä eroon.

Koronaviruksen aiheuttama Covid-19-tauti yllätti koko maailman. Epidemia haastoi erityisesti, ja haastaa vahvasti vieläkin paikoittain, terveydenhuollon.

Terveyssektori joutui paneutumaan pandemian hillitsemiseen ja voimavarojen suuntaamiseen koronatartunnan saaneiden hoitoon ja kuolemien pitämiseen mahdollisimman vähäisinä. Näistä toimista johtuen osa terveydenhoidosta joutui myös karanteenin piiriin, osa normaalista hoidosta ajettiin alas.

Nyt yhteiskunnan avautuessa Suomessakin on ensiarvoisen tärkeätä palauttaa normaali terveydenhoito mahdollisimman pian. Emme voi enää käyttää koronatilannetta alasajon syynä.

Esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen hoidossa olisi nopeasti saatava hoito käyntiin. Kyseessä on laaja potilasjoukko, Vantaallakin runsaat 10 000 diabeetikkoa.

Koronatilanteessakaan ei olisi saanut sattua seuraavanlaisia tapauksia:

Yhdistyksemme jäsen joutui lääkekuurille, joka nostaa sokerin arvoja. Ottaessaan yhteyttä Koivukylän terveysasemalle kysyäkseen, pitäisikö lisätä diabeteslääkkeen annostusta, hän sai vastaukseksi: ”Emme nyt hoida lainkaan kakkostyypin diabeetikoita.”

Vakava vetoomuksemme sosiaali- ja terveyslautakunnalle on: ryhtykää nopeisiin toimiin terveyspalveluiden normalisoimiseksi. Mielestämme se on tärkeämpää kuin paljon kohuttu ravintoloiden ja terassien avaaminen, mihin on jo ryhdytty.

Vantaan Diabeteksen Vertaistuki ry Tuula Natunen puheenjohtaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.