Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Koronan jälkeen palveluleikkausten pandemia? Nyt ei ole toipumista vaikeuttavien kipupakettien aika

Kirjoittajan mielestä koronan jälkihoito ei voi olla palveluista leikkaamista.

Koronapandemia Suomessa alkaa onneksi olla takana. Varsinainen tautihuippu sivuutettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan jo huhtikuussa. Rankan kevään jälkeen suomalaiset ovat murtautuneet ulos eristyksistä ja päässeet taas tapaamaan kanssaihmisiään.

Rajoitustoimien raskaat taloudelliset seuraukset tuntuvat silti vielä pitkään.

COVID19-viruksesta tiedetään ainakin se, että leikkaamalla potilas ei parane. Se koskee myös koronan taloudellista jälkihoitoa.

Vantaalle on perustettu valtuustoryhmien niin sanottu tuottavuus- ja kasvuohjelmatoimikunta, jonka tehtävä on koota esityksiä kaupungin nostamiseksi koronakriisistä.

Valitettavasti Suomen kuntiin on koronan jälkeen leviämässä todellinen palveluleikkausten pandemia. Tämä poliittinen virus pitää torjua Vantaalla, sillä sen seuraukset voivat olla todella kauaskantoiset.

Kevään kriisistä ovat kärsineet eniten töistään lomautetut ja irtisanotut, eristyksiin määrätyt yli 70-vuotiaat ja heikossa asemassa olevat lapsiperheet, joilla ei ole ollut voimia huolehtia esimerkiksi lasten koulunkäynnistä etänä.

Siksi kaupungin on panostettava vahvasti työllisyyteen, ikäihmisten palveluihin ja lapsiperheiden hyvinvointiin. Kiireisimmässä päässä on sosiaali- ja terveyspalveluihin luodun ylimääräisen korona-kapasiteetin purkaminen ja palauttaminen normaaleihin terveyspalveluihin. Ihmisten muut sairaudet eivät ole lomailleet koronan aikana.

Takavuosina Vantaalla on perusteltu merkittävääkin palveluiden supistamista kaupungin velkaantumisella. Jokainen ymmärtää, että kevytmielisesti ei pidä velkaantua. Silti kunnan taseessa näkyvän velan ohella on olemassa myös hoito-, terveys-, kuntoutus- ja rakennusvelkaa. Hinta on kova, jos ne päästetään nyt kaatumaan syliin.

Peruspalveluista leikkaaminen olisi pahinta myrkkyä. Nyt ei ole minkäänlaisten kipupakettien aika.

Ne ainoastaan pidentävät ja vaikeuttavat yhteisistä koettelemuksista toipumista.

Antero Eerola

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän pj.

tuottavuus- ja kasvuohjelmatoimikunnan jäsen