Mielipide: Ikävä signaali vanhuksille – kilpailuttamisen hinku tukahduttaa pitkäaikaisen vanhuksia tukeneen toiminnan Havukoskella ja Myyrmäessä

Havurastissa ja Myyrastissa on muun muassa kahviteltu, jumpattu ja tavattu ikätovereita. Arkisto/Päivi Tuovinen

Korona-aika on ollut erityisen hankala osalle 70 vuotta täyttäneistä vanhuksista, erityisesti heille, joilla ei ole ollut lapsia tai muita läheisiä auttamassa kauppa- ja muissa asioissa.

Velvollisuudentuntoisimpana väestönosana vanhukset noudattivat saamiaan eristäytymisen ohjeita ehkä liiankin tiukasti. Monet eivät rohjenneet etenkään koronan alkuvaiheessa käydä liikkumassa edes kotinsa pihapiirissä. On ilmeistä, että monien kunto on heikentynyt huolestuttavalle tasolle.

Kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta oltiin puhelimitse yhteydessä jokaiseen 80 vuotta täyttäneeseen. Se on vähintä mitä normaali huolenpito edellyttää.

Ihmisten kategorisoiminen ikäluokkien mukaisesti ei kuitenkaan vastaa todellisuutta. Valtaosa ikäihmisistä voi ihan hyvin.

Aivan yhtä suurta sosiaalista ja psyykkistä hätää voidaan kokea lapsiperheessä kuin kahden hengen vanhusperheessä. Hädän suurin aiheuttaja on epätietoisuudesta kohoava turvattomuuden tunne.

Kaikki ihmiset kaipaavat toisen luo, erityisesti kun on vaikeaa. Vanhusväestön kohdalla ennaltaehkäisevän sosiaalityön huutava puute näkyy vahvimmin.

Samaan aikaan, kun vanhukset odottavat elämän normalisoitumista, kaupunki lähetti heille ikävän signaalin. Tätä merkitsi Marjatta säätiön Havu- ja Myyrastin toiminnan lakkauttaminen.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan enemmistö piti parempana kilpailuttaa niiden toiminnan kuin jatkaa niiden saamaa kaupungin kahdensadan tuhannen avustusta. Päätös merkitsi samalla, että kaupunki menettää kahdensadantuhannen STEA-avustuksen Havu- ja Myyrastille. Päätös ei siis ollut taloudellisestikaan kovin viisas.

Kilpailuttamisen hinku kaatoi jo vuosia kestäneen toiminnan, vaikka sitä ei voida kilpailutuksen kautta nykyisellä kustannustasolla jatkaa. Toiminta on ollut pitkälti vapaaehtoisten varassa. Vapaaehtoiset ikäihmiset ovat vertaistuella auttaneet heikommassa tilanteessa olevia.

Rastit ovat olleet arjen turva ja tuki sekä ilo monille itsenäisesti asuville vanhuksille.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan enemmistö kuorrutti nahkapäätöstään esittämällä, että kaupungin avustus rasteille siirretään Kuntalaispalvelujen puolelle. Aivan kuin siellä olisi odottamassa täysi rahapussi, josta sosiaali- ja terveystoimen menoja maksetaan.

Ikäihmiset toivovat oikeudenmukaisuutta heittopussittelun tilalle.

Jussi Särkelä

puheenjohtaja

Myyrmäen Eläkkeensaajat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu