Pääkirjoitus: Leikkuri osuu nyt vanhuksiin – vantaalaisten arkea kannatteleva toiminta uhkaa loppua Havukoskella ja Myyrmäessä

Yksinäisyyden lievittäjä, henkireikä ja päivärytmin tuoja. Muun muassa näin vantaalaiset kuvailivat viime elokuussa Havurastin toimintaa lehdessämme.

Havurasti on toiminut Havukoskella jo 25 vuotta. Toimintaan kuuluu esimerkiksi erilaisia mielen hyvinvointiin satsaavia toimintaryhmiä, vertaistukiryhmiä ja vapaampaa yhdessäoloa. Myös yksilöllistä tukea ja ohjausta on ollut mahdollista saada.

Noin 25 toimintavuoden aikana mielenterveysyhteisö on vakiinnuttanut toimintansa ja toiminut lukuisten vantaalaisten arjen kannattelijana.

Vastaavaa Marjatta-Säätiön ylläpitämää toimintaa on myös Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrastissa.

Monenlaisia hankkeita ja projekteja mahtuu maailmaan, ja Vantaallekin. Mielenterveyteen liittyvissä matalan kynnyksen palveluissa jatkumo, tuttuus ja luotettavuus ovat olennaisia tekijöitä.

On tärkeää, että on olemassa paikkoja, jonne ei tarvita lähetettä tai palvelutarpeen arviointia, vaan jonne voi halutessaan mennä mukaan matalalla kynnyksellä.

Esimerkiksi psykiatrian poliklinikka on kannustanut asiakkaitaan osallistumaan rastitoimintaan.

Koronaviruksen tuomana poikkeusaikana on puhuttu jälleen paljon ikäihmisten yksinäisyydestä ja tuen tarpeesta. Moni asuu yksin, omaiset asuvat kaukana ja ystäviä ei välttämättä ole.

Siksi onkin sääli, että Marjatta-Säätiön pitkäjänteinen ja kävijöilleen maksuton ammattilaisten luotsaama päivätoiminta uhkaa nyt loppua vuoden vaihteessa.

Vantaan kaupungin vanhus- ja vammaispalvelut irtisanoo sopimuksena Marjatta-Säätiön kanssa avoimen päivätoiminnan tuottamiseen liittyen.

Vaikka lakisääteiset sosiaali- ja terveyspalvelut on toki ensisijaisesti hoidettava, ja säästöjä on etsittävä joka toimialalta, ei kannata unohtaa myös sosiaalipalveluja täydentäviä palveluja, jotka tukevat ihmisten hyvinvointia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut