Sisäilmakorjauksia ei ole aina toteutettu kuntoraporttien suositusten mukaan. Sama vuotava putki voi olla korjaamatta useammassa perättäisessä kuntotutkimuksessa.
Kuntalaisilla ja kaupungin työntekijöillä on oikeus tietää kuntotutkimusten sisällöistä. Raporttien laitto kaupungin sivuille ei pitäisi olla vaikeaa, sanoo kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Sirpa Kauppinen (vihr.).
Laajan professori Tuula Putuksen johtaman sisäilmakyselyn merkittävä tulos oli, että korjaukset ovat harvoin onnistuneet. Tämän vuoksi on oleellista tietää, mitä ja miten on korjattu. Usein henkilökunta voi vain arvailla, ovatko märät rakenteet poistettu vai vain peitetty.
Korjausten onnistuminen pitää varmistaa syksyllä henkilökunnan oirekyselyllä, muistuttaa kaupunginvaltuutettu Jari Jääskeläinen (vas.).
Vika- ja oireilmoitusten tekemiseen ei löydy selkeitä ohjeita helposti. Kaikki eivät osaa tehdä oireilmoituksia, eivät tiedä, mitä oireet ovat. Aina edes kouluterveydenhoitaja ei osaa vastaanottaa ja kirjata oireilmoituksia.
Tiedonkulkua ja dokumentointia on parannettava. Tarvitsemme kaupungin nettisivuille selkeät ohjeet oire- ja vikailmoitusten tekoon, toteaa kaupunginvaltuutettu Kai-Ari Lundell (ps.).
Sen jälkeen, kun sisäilma-asioiden ”tiedonkulkua parannettiin” palkkaamalla tiedottaja, valtuutetutkaan eivät ole enää saaneet kuntoraportteja. Kaupungin nettisivuilla on vain pieni osa tiedoista. Usein näitä ei lähetetä henkilökunnallekaan, vaan ollaan tiedotteiden varassa. Tiedotteista uupuvat muun muassa tutkimustulokset.
Avoimuus parantaa kuntalaisten luottamusta, muistuttaa kaupunginvaltuutettu Tiina Tuomela (kd.), joka kohtaa työssään myös sisäilmasta sairastuneita.
Sirpa Kauppinen (vihr.)
Tiina Tuomela (kd.)
Kai-Ari Lundell (ps.)
Jari Jääskeläinen (vas.)