Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sisäilmatiedotusta pyritään parantamaan – Tiukentunut tietosuojalaki poisti sisäilmatutkimusten raportit kaupungin verkkosivuilta

Kirjoittajien mukaan sisäilmatutkimusten tuloksiin ja korjauksiin liittyviä tiedotteita on parin viime vuoden aikana jaettu 120 eri työpaikalle. Yhteydenottoja niihin liittyen on tullut jälkeenpäin vähän, kirjoittajat kertovat.

Kiitos valtuutetuille sisäilmatiedotuksen haasteiden esiin nostamisessa ( VS 17.6.). Olemme työssämme tähän asti tietoisesti asettaneet etusijalle suoran tiedottamisen koulujen, päiväkotien ja muiden kaupungin työpaikkojen henkilöstölle ja käyttäjille sekä sisäilma-asioita käsittelevien luottamuselinten jäsenille.

Sisäilmatyössä on panostettu rakennusten sisäilmatilanteen ja korjaustarpeen selvittämiseen, sekä olosuhteiden helpottamiseen niissä kohteissa missä on koettu ongelmia sisäilmasta. Jonotilannetta onkin parannettu huimasti!

Muitakin asioita edistetään, mutta priorisoinnin syynä on kohteiden erittäin suuri määrä. Tiedotteita on tehty parin viime vuoden aikana 120 eri työpaikalle noin 270 kappaletta. Tiedotteissa kerrotaan sisäilmatutkimusten tuloksista ja korjauksista.

Yhteydenottojen vähäisen määrän perusteella selkeät tiedotteet ovat yleensä riittäneet. Koulujen ja päiväkotien tiedotteet julkaistaan myös Vantaa.fi-sivuilla.

Kohteisiin jaettavissa tiedotteissa on yhteystiedot, joista voi kysyä lisää tutkimustuloksista ja korjauksista. Lisäksi osassa kohteissa pidetään tilankäyttäjille infotilaisuuksia, joissa käydään seikkaperäisesti tutkimustulokset läpi, vastaillaan kysymyksiin ja käydään yhteistä keskustelua sisäilmatilanteesta.

Paljon on vielä kehitettävää. Tietosuojalain tiukentumisen vuoksi tutkimusraportit on poistettu verkkosivuilta, mutta tilakeskus lähettää raportit pyynnöstä. Tähän mennessä kiinnostus raportteihin on ollut erittäin vähäistä. Tietosuojalain täyttävät tutkimusraportit pyritään saamaan esille viimeistään kaupungin verkkosivu-uudistuksessa.

Vuosien 2018-19 laajan sisäilmaoirekyselyn yhteydessä ei ole toteutettu korjausten onnistumisen arviointia, joka tehdään eri kyselyn kautta vuosittain.

Oireilusta on otettava yhteyttä terveydenhoitoon, jotta hoitopolku pääsee alkamaan. Jos oppilaalla on oireilua, on otettava yhteys kouluterveydenhoitajaan. Jos havaitsee sisäilmahaittaa, siitä on heti syytä ilmoittaa toimipaikan henkilöstölle tai esimiehelle, ohjeistus tästä löytyy Vantaa.fi/sisäilma-sivustolta.

Jaana Åberg sisäilmatiedottaja Leena Stenlund sisäympäristöasiantuntija Vantaan kaupunki