Mielipide: Vantaan taloudessa edessä tiukat ajat – Tuomelan koulun seiniin olisi vastuutonta satsata

Satsaaminen Tuomelan koulun rakennukseen ei kirjoittajan mielestä ole viisasta rahankäyttöä. Arkisto/Juha Salonen

Tilankäyttöä on tehostettava ja luovuttava turhasta, kirjoittaja linjaa.

Kaupunginvaltuusto kävi 15. kesäkuuta keskustelun vuoden 2021 talousarvion laadinnasta keskellä koronakriisiä. Talousarviokeskustelu sai erikoisia piirteitä, kun alettiin puhua Tuomelan koulusta.

Valtuustossa jätettiin aloite, että Tuomelan koulurakennusta ei saisi vuokrata ulkopuoliselle toimijalle, vaan koulu pitäisi säilyttää väistötilana. Näin siitä huolimatta, että sivistystoimi ei tarvitse rakennusta eikä mikään muukaan toimiala ole siitä kiinnostunut.

Tämä tuntuu vastuuttomalta tilanteessa, jossa korona on vakavasti vaikuttanut kaupungin talouteen, ja joudumme jo tänä vuonna leikkaamaan käyttötalousmenoista ja investoinneista sekä ottamaan runsaasti uutta velkaa.

Tulevat vuodet eivät ole yhtään helpompia.

Opetuslautakunta päätti vuonna 2013, että Tuomelan koulun käyttö loppuu vuonna 2016. Vuonna 2016 päätettiin, että koulua voidaan käyttää tarpeen mukaan väistötilana vuoteen 2021 saakka.

Sivistystoimi on viimeksi 15. kesäkuuta 2020 selkeästi todennut, ettei se tarvitse Tuomelan koulua väistö- eikä opetustiloina.

Kaupunki on valmistellut koulun tilojen vuokraamista ulkopuoliselle toimijalle lyhytaikaisella vuokrasopimuksella siihen saakka, kunnes Lounais-Vantaan kouluverkkoselvitys sovitusti tehdään vuoden 2021 loppupuolella ja arvioidaan, tarvitaanko Tuomelan koulurakennusta opetuskäytössä.

Meillä on edessämme tiukat ajat. Kaupunki ei voi pitää tiloja varmuuden vuoksi varalla eikä kaupungin kannata eikä pidä investoida turhiin seiniin.

Ilmeisesti kaikki valtuutetut eivät ole vielä ymmärtäneet taloudellisen tilanteemme vakavuutta. Suurimpana murheenamme ei ole Tuomelan koulu, vaan aivan muut asiat.

Jotta Vantaa selviää, niin meidän on otettava opiksemme korona-ajoista. Digitalisaatiota on hyödynnettävä paremmin, tilankäyttöä on tehostettava ja luovuttava turhasta. Lakisääteiset palvelut on pystyttävä tuottamaan tehokkaammin, mutta paremmin.

Siihen ideointiin haastankin kaikki kuntalaiset mukaan. Meidän on tehtävä investointeja, jotka tulevaisuudessa tuovat meille tuloja. Nyt on pakko katsoa tulevaisuuteen eikä menneisyyteen.

Ulla Kaukola kaupunginvaltuutettu (sd.) kaupunginhallituksen jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 4. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 5. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 6. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 7. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 8. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 9. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 10. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 13. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 14. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 15. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.