Mielipide: Rahaa hukkuu epäonnistuneeseen rakentamiseen ja peruskorjauksiin – Vantaan tulisi parantaa hankkeiden valvontaa lisäämällä poliittista ohjausta ja tehostamalla päätöksentekoa sekä tiedonvälitystä

Hakunilan uimahallissa tehdään jälleen korjaustöitä. Arkisto/Päivi Tuovinen

Vantaan jokaiselta palvelualueelta löytyy valitettavasti esimerkkejä siitä kun uudisrakentaminen, peruskorjaukset tai tilojen kunnossapito ei ole onnistunut, kirjoittaja summaa.

Vantaalla asukasmäärä kasvaa vuosittain useammalla tuhannella uudella asukkaalla. Kasvavaan tarpeeseen tarvitaan uusien toimitilojen rakentamista ja vanhempien tilojen peruskorjauksia.

Koronan aiheuttamien taloudellisten menetysten takia myös Vantaan joutuu miettimään talouden selviytymiskeinoja. Missään ei kuitenkaan keskustella siitä, miten paljon saataisiin aikaan säästöjä, mikäli uudet toimitilat rakennettaisiin ja peruskorjaukset tehtäisiin valvotusti ja tiloja hoidettaisiin ammattimaisesti.

Esimerkiksi Hakunilan uimahalli peruskorjattiin vuonna 2012, hinta yli 10 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 uimahallin terapia-altaan laatat katkeilivat ja vaihdettiin teräsaltaaksi, joka maksoi 300 000 euroa. Teräsallas oli hylätty vuonna 2012 liian kalliina.

Nyt arvioidaan, että Hakunilan uimahalli avautuu vasta joulukuussa, koska isosta altaasta lähtivät laatat irti ja korjauksen kustannusarvio on noin 220 000 euroa.

Martinlaakson uimahallissa uusittiin vuonna 2019 pukuhuoneiden ja aulatilojen lattiamattoja sekä ilmanvaihtoa puhdistettiin, kustannus noin 200 000 euroa. Nyt uimahalli on jälleen suljettu korjausten takia, kustannusarvio 128 000 euroa.

Jokaiselta palvelualueelta löytyy valitettavasti esimerkkejä siitä, kun uudisrakentaminen, peruskorjaukset tai tilojen kunnossapito ei ole onnistunut. Näihin asioihin joutuvat myös luottamushenkilöt vastaamaan.

Eri tahoilta joutuu kuitenkin niin sanotusti lypsämään viimeisintä tietoa investoinneista tai peruskorjauksista, vaikka tilojen käytöstä vastaavien virkamiesten ja luottamushenkilöiden eli poliitikkojen pitäisi saada ne helposti.

Rakentamisen ja korjausten tiedonkulkua ja päätöksentekoa voidaan tehostaa? Kaupunginjohtajan vetämään hankejohtoryhmään ja uusien investointien suunnitteluryhmiin on lisättävä poliittista ohjausta. Tämä tarkoittaa poliitikkojen ja virkamiesten nimeämistä yhteisiin työryhmiin. Se lisäisi avoimuutta, sitoutumista ja luottamusta virkamiesten ja poliitikkojen välillä. Samalla vantaalaiset saisivat suoraan tietoa valitsemiltaan päättäjiltä.

Sama koskee myös korjausrakentamista, johon on varmasti olemassa valvonnan prosessit. Tarvitaan rakentamisen, rakennuttamisen ja valvonnan ohjausta. Säännöllinen raportointi tilojen kunnosta myös luottamushenkilöille ja tilojen toiminnasta vastaaville virkamiehille edistää päätösten tekemistä.

Ongelmat voidaan ratkaista, jos vain tahtoa on. On kysymys jokaisen vantaalaisen omistussalkusta, jonka vastuullinen hoito vaikuttaa Vantaan talouteen.

Sirkka-Liisa Kähärä kaupunginvaltuutettu (sd.) Vapaa-ajan lautakunnan pj.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 4. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 5. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 6. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 7. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 8. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 9. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 10. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 13. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 14. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 15. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.