Mielipide: Vantaalaisten luottamushenkilöiden palkkioiden pienentämisestä puhuminen on populismia

Kirjoittaja muistuttaa, että luottamushenkilöiden palkkioista kertyy puolueveron kautta rahaa myös puolueiden toimintaann. Ella Kajaste

Luottamushenkilöiden palkkioiden pienentäminen vähentäisi erityisesti pienten puolueiden toiminnan edellytyksiä Vantaalla, kirjoittaja toteaa.

Matti Lepistö (kok.) ehdotti Vantaan Sanomissa (30.5.) luottamushenkilöiden palkkioiden pienentämistä keinona Vantaan talouden kuntoon laittamiseksi. Aiemmin myös toisen suuren ryhmän, sosialidemokraattien valtuustoryhmän, taholta on esitetty luottamushenkilöiden määrän vähentämistä ja lautakuntien muuttamista valtuutetuista koostuviksi valiokunniksi.

Pidän tällaisia puheita vahvasti populistisina ja vaarallisina kuntademokratialle. Ensinnäkin lautakuntien jäsenten määrän vähentäminen ja muuttaminen vain valtuutetuista koostuviksi, keskittäisi valmistelu- ja päätäntävaltaa virkamiehille ja suurimmille puolueille.

Tällaisessa järjestelmässä Vantaalla vain neljä suurinta puoluetta saisivat jatkossa edustajiaan lautakuntiin. Näistäkin kahdella suurimmalla, eli kokoomuksella ja sdp:llä, olisi käytännössä määräenemmistö tehdä päätöksiä muita kuulematta.

Toinen ongelma koskee luottamushenkilöpalkkioiden leikkaamista. On hyvä muistaa, ettei palkkio ole vain luottamushenkilölle maksettava raha, vaan kaikki puolueet keräävät tästä palkkiosta puolueveron kautta rahaa omaan toimintaansa. Palkkioiden pienentäminen vähentäisi erityisesti pienten puolueiden toiminnan edellytyksiä Vantaalla.

Yhdessä näillä toimilla Vantaan kuntapolitiikassa olisi jatkossa vain kaksi isoa puoluetta, joita vihreät ja Perussuomalaiset nokittelisivat vuorotellen ilman todellista vaikutusta päätöksiin. Vähitellen myös kuntalaisten kiinnostus äänestämiseen vähenisi niin, ettei Vantaalla ylitettäisi enää koskaan 50 prosentin äänestysaktiivisuutta.

Kuntalaisia varmasti kiinnostavat kaikki keinot, joilla Vantaan talous saadaan kestävälle pohjalle koronaepidemian aiheuttaman kriisin jälkeen. Tämä ei saa kuitenkaan tapahtua kuntademokratiaa ja kuntalaisen vaikuttamismahdollisuuksia heikentämällä.

Sen sijaan Vantaalla tulisi muodostaa kaikista valtuustoryhmistä muodostettu neuvottelukunta pohtimaan talouden elvyttämiskeinoja. Tällaisesta toiminnasta on jo olemassa hyviä kokemuksia vuonna 2017 perustetun sisäilma-asioiden neuvottelukunnan kautta.

Tällä ratkaisulla vahvistettaisiin kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia ja lisättäisiin luottoa kuntapolitiikkaan.

Teemu Purojärvi Keskustan Uudenmaanpiirin varapj.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut