Mielipide: Yleiskaavasta on ollut asukkaiden kanssa vuorovaikutusta

Yleiskaavaan liittyen on esitelty myös Vantaan ratikkaa. Arkisto/Leena Koivisto

Yleiskaavaan liittyen on järjestetty asukastilaisuuksia ja siitä on voinut kertoa mielipiteensä, kirjoittaja muistuttaa.

Areena-sivuilla oli kirjoitus, jossa vaadittiin yleiskaavaluonnoksen nähtävillä olon pidentämistä.

Yleiskaavan valmistelu on pitkäaikainen prosessi, johon on kuulunut runsaasti asukkaiden osallistamista. Vuodesta 2017 alkanut valmistelu saadaan toivottavasti tämän vuoden puolella päätökseen.

Yleiskaavaluonnos asetettiin nähtäville ensimmäisen kerran 11.2. 2019. Silloin kaavaluonnosta esiteltiin kaikilla Vantaan suuralueilla.

Tilaisuuksissa oli lähes 600 osallistujaa ja Myyrmäen esittely jopa nauhoitettiin. Valtuustosalissa järjestettiin lisäksi tilaisuudet lausunnonantajille ja elinkeinoelämän edustajille.

Hakunilassa oli esillä myös ratikkahankkeen esittely. Jo silloin nousi esille ongelma asuinalueiden merkinnöistä uudessa yleiskaavassa. Etenkin omakotialueilla huolestuttiin A- ja AP-merkinnöistä. Väljä A kaavamerkintä oli osoitettu useille omakotialueille, joka sallisi siis minkä tahansa asuinrakentamisen muodon pientaloista kerrostaloihin. Tätä haluttiin omakotialueiden identiteetin ja omaleimaisuuden vuoksi välttää. Haluttiin selkeät kaavamerkinnät alueille.

Ongelman pientaloalueilla aiheuttavat vielä nykyisin voimassa olevat vanhat väljät asemakaavat, jotka eivät uuden yleiskaavan myötä valitettavasti poistu, jollei näille alueille saada asemakaavan muutosta.

Tätä työtä pitää nopeasti vauhdittaa. Eikä kaavaehdotuksen nähtävillä olon pidentäminen auttaisi tähän ongelmaan.

Virkistysalueista, liikenteestä ja kaupan palveluista kannettiin huolta.

Luonnoksesta jätettiin 734 mielipidettä. Kyläyhdistykset ja omakotiyhdistykset jättivät tuolloin myös runsaasti mielipiteitä.

Itä- Hakkilan koulu ja Itä-Hakkilan Eläkkeensaajat muistuttivat Rukinpyörän metsän tärkeydestä alueella. Lisäksi asukasaktiivit ja Itä-Hakkilan Kilpa olivat aktiivisesti mukana nimiadressin keräyksessä metsän puolesta. Näin toimittiin varmasti useilla Vantaan alueilla kansalaisjärjestöjen ja yhdistyksien osalta.

Eli kyllä asukkaiden, kaupungin virkamiesten ja poliittisten päättäjien vuorovaikutusta on prosessin aikana ollut.

Näiden huomautusten ja yleiskaavatoimikunnan sekä poliittisten ryhmien esitysten pohjalta laadittu uusi yleiskaavaluonnos on nyt ollut nähtävillä Myyrmäen ja Tikkurilan Vantaa-infoissa. Koronatilanteesta johtuen muistutukset on tehty pääosin verkossa, mutta myös kirjallisena on voinut jättää Vantaa-infoon tai sähköpostilla kirjaamo@vantaa.fi.

Nyt saaduista muistutuksista tehdään taas yhteenvetoa ja mahdolliset muutosesitykset käsitellään syksyllä. Eri tahot järjestävät varmasti omia tiedotustilaisuuksia, joihin kannattaa osallistua.

Tarja Eklund kaupunginvaltuutettu kaupunkisuunnittelu- lautakunnan SDP- ryhmän pj. rakennusvalvonta- jaoston vpj. yleiskaavatoimikunnan varajäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 4. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 5. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 6. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 7. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 8. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 9. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 10. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 13. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 14. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 15. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.