Mielipide: Yleiskaavasta on ollut asukkaiden kanssa vuorovaikutusta

Yleiskaavaan liittyen on esitelty myös Vantaan ratikkaa. Arkisto/Leena Koivisto

Yleiskaavaan liittyen on järjestetty asukastilaisuuksia ja siitä on voinut kertoa mielipiteensä, kirjoittaja muistuttaa.

Areena-sivuilla oli kirjoitus, jossa vaadittiin yleiskaavaluonnoksen nähtävillä olon pidentämistä.

Yleiskaavan valmistelu on pitkäaikainen prosessi, johon on kuulunut runsaasti asukkaiden osallistamista. Vuodesta 2017 alkanut valmistelu saadaan toivottavasti tämän vuoden puolella päätökseen.

Yleiskaavaluonnos asetettiin nähtäville ensimmäisen kerran 11.2. 2019. Silloin kaavaluonnosta esiteltiin kaikilla Vantaan suuralueilla.

Tilaisuuksissa oli lähes 600 osallistujaa ja Myyrmäen esittely jopa nauhoitettiin. Valtuustosalissa järjestettiin lisäksi tilaisuudet lausunnonantajille ja elinkeinoelämän edustajille.

Hakunilassa oli esillä myös ratikkahankkeen esittely. Jo silloin nousi esille ongelma asuinalueiden merkinnöistä uudessa yleiskaavassa. Etenkin omakotialueilla huolestuttiin A- ja AP-merkinnöistä. Väljä A kaavamerkintä oli osoitettu useille omakotialueille, joka sallisi siis minkä tahansa asuinrakentamisen muodon pientaloista kerrostaloihin. Tätä haluttiin omakotialueiden identiteetin ja omaleimaisuuden vuoksi välttää. Haluttiin selkeät kaavamerkinnät alueille.

Ongelman pientaloalueilla aiheuttavat vielä nykyisin voimassa olevat vanhat väljät asemakaavat, jotka eivät uuden yleiskaavan myötä valitettavasti poistu, jollei näille alueille saada asemakaavan muutosta.

Tätä työtä pitää nopeasti vauhdittaa. Eikä kaavaehdotuksen nähtävillä olon pidentäminen auttaisi tähän ongelmaan.

Virkistysalueista, liikenteestä ja kaupan palveluista kannettiin huolta.

Luonnoksesta jätettiin 734 mielipidettä. Kyläyhdistykset ja omakotiyhdistykset jättivät tuolloin myös runsaasti mielipiteitä.

Itä- Hakkilan koulu ja Itä-Hakkilan Eläkkeensaajat muistuttivat Rukinpyörän metsän tärkeydestä alueella. Lisäksi asukasaktiivit ja Itä-Hakkilan Kilpa olivat aktiivisesti mukana nimiadressin keräyksessä metsän puolesta. Näin toimittiin varmasti useilla Vantaan alueilla kansalaisjärjestöjen ja yhdistyksien osalta.

Eli kyllä asukkaiden, kaupungin virkamiesten ja poliittisten päättäjien vuorovaikutusta on prosessin aikana ollut.

Näiden huomautusten ja yleiskaavatoimikunnan sekä poliittisten ryhmien esitysten pohjalta laadittu uusi yleiskaavaluonnos on nyt ollut nähtävillä Myyrmäen ja Tikkurilan Vantaa-infoissa. Koronatilanteesta johtuen muistutukset on tehty pääosin verkossa, mutta myös kirjallisena on voinut jättää Vantaa-infoon tai sähköpostilla kirjaamo@vantaa.fi.

Nyt saaduista muistutuksista tehdään taas yhteenvetoa ja mahdolliset muutosesitykset käsitellään syksyllä. Eri tahot järjestävät varmasti omia tiedotustilaisuuksia, joihin kannattaa osallistua.

Tarja Eklund kaupunginvaltuutettu kaupunkisuunnittelu- lautakunnan SDP- ryhmän pj. rakennusvalvonta- jaoston vpj. yleiskaavatoimikunnan varajäsen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut