Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein

Moni on ymmärrettävästi ollut tyrmistynyt Vantaan kaupungin päätöksestä katkaista avustukset yksinäisyydestä ja mielenterveysongelmista kärsivien vanhusten avoimilta kerhoilta Havurastilta ja Myyrastilta.

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa kokoomuksen, vihreiden ja yhden kristillisdemokraatin enemmistö päätti pitää voimassa virkamiespäätöksen, jolla sopimus rasteja ylläpitävän Marjatta-Säätiön kanssa irtisanottiin.

Vastaan olivat Vasemmistoliitto, SDP ja kristillisdemokraattien toinen edustaja. Itse jätin asiasta vielä vastalauseen, johon äänestyksen hävinneet lautakunnan jäsenet yhtyivät.

Väittely asiasta jatkui kaupunginvaltuustossa, kun se käsitteli erillistä aloitettani ikäihmisten vapaamuotoisen kerhotoiminnan laajentamisesta. Samalla taisi lipsahtaa se, mistä ehkä oikeasti oli kyse.

Kokoomuksen riveistä sopimuksen lopettamista puollettiin vihjailemalla, että ”tiettyjen toimijoiden taustalla on tiettyjä poliittisia tahoja”. Myyrmäkeläinen Jaakko Cornér epäilikin mielipidekirjoituksessaan (VS 1.7.), että ”Marjatta-säätiö koetaan ilmeisesti sosiaali- ja terveystoimessa liiaksi vasemmistolaisia arvoja noudattavaksi järjestöksi”.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Multalan (kok.) mukaan kyseessä oli ”hankintalain ja kaupungin sisäisen hankintaohjeen raja-arvon ylittävä toiminta”. Vantaan yksinäisen vanhusväestön on hyvä muistaa tämä: osalle päättäjistä he ovat ”raja-arvon ylittävää toimintaa”.

Entä miksi virkamiehet eivät suostuneet pohtimaan minkäänlaisia vaihtoehtoja? Ennen päätöksentekoa kaupungin lakimies uhkaili lautakunnan jäseniä jopa rikosvastuulla, mikäli sopimuksen irtisanomiseen puututaan.

Virkamiehet ovat vedonneet siihen, ettei rastien toimintaa ole kilpailutettu. Miksi ei sitten kilpailuteta?

Kaupungin laintulkinta herättää muitakin kysymyksiä.

Hankintalain mukaan ostoissa ei tarvitse noudattaa mainittuja ”raja-arvoja”, kun ”palveluissa ei ole markkinaehtoista toimintaa”. Epäilenpä, ettei vapailta markkinoilta juuri löydy ratkaisuja yksinäisten vantaalaisvanhusten kerhotoimintaan.

Huomiotta on jäänyt myös toinen merkittävä tekijä. Marjatta-Säätiö on vuosien ajan saanut juuri rastien toimintaan rahaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta. STEA on erityisen tarkka siitä, että avustuksia ei myönnetä markkinoilla toimiville tahoille. Tämäkin tosiasia on ristiriidassa kaupungin kylmän ja kovan linjan kanssa.

Valtuustossa eri ryhmät tuntuivat olevan yhtä mieltä siitä, että Myyrastin ja Havurastin toiminta on tärkeää. Silloin ei varmasti ole vaikeaa löytää niille rahoitusta. Otetaan se yhteiseksi tavoitteeksi jo syksyn budjettineuvotteluissa.

Antero Eerola Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 3. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.