Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Vantaallakin voisi olla puistokummeja

Vantaalainen voi toimia puistokummina vain naapurikaupungeissa, sillä Vantaalla tätä toimintaa ei ole lainkaan olemassa, kirjoittaa Hannu Seppänen.

Monet vantaalaiset ovat heränneet lähiympäristönsä roskaantumiseen. Moni osallistuu erilaisiin siivoustalkoisiin silloin tällöin.

Yhä useampi kuntalainen haluaisi pitää huolta ympäristöstään vaikka joka päivä. Yksi keino vantaalaisten osallisuuden lisäämiseksi on tarjota heille mahdollisuutta toimia puistokummeina lähialueiden huolehtimisessa ja viihtyvyyden lisäämisessä.

Tällä hetkellä vantaalainen voi toimia puistokummina vain naapurikaupungeissa, sillä Vantaalla tätä toimintaa ei ole lainkaan olemassa.

Puistokummin tehtäviin kuuluu usein esimerkiksi roskien keräämistä luonnosta, mutta mahdollisesti sovittaessa myös viherkunnossapitoa tai vieraslajien kitkentää. Tavallisesta talkootoiminnasta puistokummitoiminta eroaa siten, että toiminta on toistuvaa ja jatkuvaa. Puistokummi päättää itse tavastaan osallistua ja vastaa toiminnan järjestämisestä.

Naapurikaupungeista Helsinki ja Kerava tukevat puistokummeja avustamalla roskien pois viemisessä sekä antamalla kummien käyttöön huomioliivit sekä työvälineitä kuten roskapihdit ja roskapusseja, jotka voi hakea puistokummiksi ilmoittautumisen jälkeen.

Puistokummit ovat kaupungin puolesta ryhmätapaturmavakuutettuja toimiessaan puistokummina. Kaupungeissa nimetyt puistokummiohjaajat opastavat vapaaehtoisia puistokummeja ja tekevät yhteistyötä heidän kanssaan. Lisäksi Helsingissä ja Keravalla puistokummien kanssa juhlistetaan työn tuloksia vuosittain ja näin puistokummit voivat tutustua toisiinsa.

Ehdotan Vantaalle puistokummitoiminnan aloittamista vielä tänä vuonna. Velkaantunut Vantaan kaupunki voisi säästää tuhansia euroja vuodessa puistokummitoiminnan avulla.

Hannu Seppänen kansalais- ja luontoaktiivi Helsinki Plogging -yhteisön perustaja