Pääkirjoitus: Vuokrien nousulla on monta viestiä

Asuntosijoittajien edunvalvontajärjestö Suomen Vuokranantajat teetti vastikään selvityksen vuokramarkkinoista. Järjestön ekonomisti kertoo vuokrien olevan Vantaalla nousussa. Asuntosijoittajille se on iloinen uutinen. Vuokrien nousun voidaan katsoa myös kertovan siitä, että Vantaa on haluttu asuinpaikka – kaupungin suunnittelussa ja kehittämisessä on näin ollen onnistuttu.

Vuokria voi tarkastella myös toisesta kulmasta. Vuokralla asuvalle vuokra lankeaa joka kuukausi maksettavaksi eikä korkea vuokrataso ole riemun aihe. Vaikka asumiseen saisi tukea, se kattaa vain harvoin vuokran kokonaan.

Vantaa on ollut pitkään vuokratasoltaan pääkaupunkiseudun lempein. Sijoittajien saama tuotto on siitä huolimatta ollut kohdallaan, sillä Vantaalla asunnot ovat maksaneet muuta pääkaupunkiseutua vähemmän. Nyt tilanne on muuttumassa. On loogista, että vuokra on vapailla markkinoilla sitä korkeampi mitä enemmän vuokranantaja on asunnostaan joutunut maksamaan. Tuottoa on tultava.

Myös vuokralaisen vaatimuksille heruu ymmärrystä. Jos yksiöstä maksaa vuokraa lähes 800 euroa, voi olettaa, että asunto on uudenveroinen ja sijaitsee paikalla, jossa on hyvien liikenneyhteyksien lisäksi myös kattavat palvelut. Niin ei Vantaalla aina ole.

Kaupunki ohjaa ratkaisuillaan vuokrien kehittymistä. Onnistumiset näkyvät siinä, että asumisen hinta pysyy kohtuullisena ja samaan aikaan alueiden arvostus nousee. Vantaalla esimerkeiksi voidaan poimia Kivistö, Hakunila ja Tikkurila. Miten käy Kivistön kiinnostavuuden ja vuokratason, mikäli palveluita saadaan edelleen odottaa? Asuntotuotannon volyymi on Tikkurilassa kohdallaan, mutta onko vaarana, että alueen tiiviydestä tulee haitta? Riittääkö ratikkahanke nostamaan Hakunilan kiinnostavuutta vai vaatiiko ratikka kaverikseen kattavammat palvelut ja uuden ostarin?

Kaikki ei ole kaupungin käsissä. Ennusteita laativa voi pohtia, mikä vaikutus rajoitusten koronakeväällä on vuokramarkkinoille pidemmällä tähtäimellä. Pyyhkäiseekö Vantaan yli nostalgia-aalto, joka tuuppaa vanhojen hieman syrjässä olevien lähiöiden suosion nousuun?

Tiina Örn

toimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut