Mielipide: Ihmisiä voi kieltää oikaisemasta toisten pihojen kautta

Kirjoittaja kertoo olevansa kyllästynyt ihmisiin, jotka oikovat hänen kotitalonsa pihan poikki, ja heidän sotkujensa korjaamiseen.

Petteri Niskasen mielipidekirjoitus antaa ihmeellisen kuvan asioista, jotka ovat itsestään selvyyksiä normaaleille ihmisille. Normaali ihminen, ei mene toisten pihalle oleilemaan, syömään eväitään tai grillailemaankaan, saatikka tuo kersojaan leikkimään.

On väärin sanoa, että ihmisiä ei voi kieltää oikaisemasta toisten pihojen lävitse. Kyllä voi kieltää ja kielletäänkin kun tavataan.

Minä olen kyllästynyt muun muassa koirankakkojen keräämiseen, joita pihan lävitse oikovat koiranpissittäjät jättävät jälkeensä.

Eri taloyhtiöissä asuvat lapset kulkeutuvat välillä eri pihoille ”leikkimään”. Jos olisikin kyse ainoastaan leikkimisestä, mutta usein tehdään pahaa jälkeä ja tihutöitä minkä keretään, koska nykyajan lapset eivät osaa edes leikkiä. Heille leikkiminen on istutusten riipimistä, keinujen ja puutarhakalusteiden rikkomista, roskaamista ja niin edelleen.

Niskanen sanoo myös, että lähiöiden viehätysvoima piilee vehreissä isoissa yhteiskäyttöisissä piha-alueissa. Asia on ok niillä taloyhtiöillä, jotka kokevat tuollaisen jakamisen omakseen, mutta sellaiset, jotka eivät sitä halua, heidän oikeuttaan omaan omaisuuteensa on kunnioitettava.

Hän on myös sitä mieltä, että kieltotaulujen pystyttäminen, sekä aitojen rakentaminen on merkki eriarvoisuuskehityksestä. Ainoa kehitys, mitä olen näinä 40 vuotena Martinlaaksossa asuessani huomannut, eritoten viimeisten 10 vuoden aikana, on se, että toisen omaisuutta eikä yksityisyyttä kunnioiteta millään tavalla.

Kysyisinkin nyt, että mikä ihmeen turvattomuuden tuntu on ihmisillä, jotka eivät pääse vieraisiin pihoihin oleilemaan? Sitä turvattomuuden tuntua tulee kyllä ihan tarpeeksi taloyhtiön asukkaille, kun erikokoiset ryhmät tulevat ja pitävät pihoilla juhliaan, meuhkaavat, sotkevat ja juopottelevat kaiken yötä ja varastavat mitä irti saavat. Onko se varsinaista yhteisöllisyyttä se?

Mielestäni on hippasen samantekevä, mikä on alueen vetovoima, koska vuokrataloja ja jopa omistusasuntoja rakennetaan pilvin pimein tännekin ja aina on talot täytyneet. Kyllä sitä vetovoimaa on, jos ihmisellä ei ole asuntoa.

Eikä taida olla taloyhtiöiden syy, jos Niskasen mielestä Vantaalla ei panosteta puistoihin riittävässä määrin.

Kuitenkin olen sitä mieltä, että Martinlaakso-Myyrmäki alueelta löytyy isojakin puistoalueita ihmisten käyttää.

Mikään ei kuitenkaan oikeuta ihmisiä ottamaan käyttöönsä vieraitten taloyhtiöiden piha alueita. Pihoja, jotka on vaivaa ja rahaa säästämättä saatu kukoistamaan sitkeän hoitamisen tuloksena, pihoja jossa asukkaitten on hyvä olla. Se piha on meidän.

Leena Lauren

Eläkeläinen

Martinlaakso

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut