Pääkirjoitus: Koronaviruksen toisen aallon syntyyn ja voimakkuuteen voi vaikuttaa omalla toiminnallaan

Tällä viikolla on keskustelu vilkkaasti koronaviruksen niin sanotun toisen aallon tulemisesta. Kun kesälomat päättyvät, arki alkaa niin kouluissa kuin päiväkodeissa. Ihmiset kokoontuvat yhteen työpaikoilla, kun suositus etätöiden tekemisestä päättyy. Myös yli 500 hengen tapahtumia voi järjestää erityisjärjestelyin.

Samaan aikaan koronavirustartunnat ovat kasvussa monessa Euroopan maissa. Tähän on reagoinut muun muassa Finnair, joka tällä viikolla kertoi keskeyttävänsä lentämisen muun muassa Turkin Antalyaan, Kroatian Splitiin sekä Espanjan Madridiin ja Barcelonaan.

Vantaa ja Huslab ottavat puolestaan vetovastuun Helsinki-Vantaalla ja aloittavat koronavirustestaukset lentoasemalla uudelleen. Jatkossa kaikki ne Suomeen saapuvat matkustajat testataan, jotka epäilevät saaneensa tartunnan tai joilla on koronavirukseen liittyviä oireita (s. 4).

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi, (VS verkko 28.7.) että koronan toinen aalto saattaa olla pääkaupunkiseudulla todellisuutta jo parin viikon päästä, jos tartuntojen määrä jatkaa kasvuaan nykyisellä tahdilla. Hänen mielestään rajoituksia on purettu liian nopeasti.

Siihen, miten voimakkaasti virus mahdollisesti syksyllä leviää, vaikuttaa moni tekijä. Perusasioihin kuuluvat yhä turvavälien pitäminen ja käsien pesiminen sekä se, ettei liiku sairaana ihmisjoukossa.

Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen penäsi aiemmin viikolla A-studiossa hallitukselta kansallista suositusta kirurgisen suu-nenä-suojien käytölle. Silloin, kun turvavälejä on hankala pitää, kuten esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä, olisi maski Ruotsalaisen mielestä tarpeen.

Jokainen voi omalta osaltaan miettiä miten toimii, vaikka rajoituksia onkin nyt höllennetty. Onko lomamatka ulkomaille tarpeen vai voisiko sitä lykätä? Osallistunko tapahtumiin ja jos, niin millaisiin? Entä muistanko itse jättää riittävän turvavälin muihin?

Toisen aallon syntyyn voi vaikuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 4. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 5. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 8. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 9. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 10. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 11. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 12. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 13. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 14. Hänninen 12.8.
 15. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.