Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Puistokummitoimintaan pitäisi satsata enemmän ja toimintaa pitäisi tehdä vantaalaisille tutummaksi

Oman käsitykseni mukaan vantaalaiset eivät edes tiedä kenen puoleen kääntyä, mikäli haluaisivat auttaa esimerkiksi roskien keräämisessä tai vieraslajien kitkennässä, kirjoittaja toteaa.

Hannu Seppänen kirjoitti Helsingissä menestyksellisen puistokummitoiminnan jalkauttamisesta Vantaalle ja sai vastauksen kaupungin kunnossapitopäällikkö Jussi Vätöltä. Seppänen peräänkuuluttaa Vantaalle organisoitua kummitoimintaa, jossa kaupunki ja asukkaat toimivat tiiviissä yhteistyössä.

Jussi Vättö antaa ymmärtää, ettei toiminnassa ole kaupungin puolelta kehitettävää, koska ”ryhmiä tai yhteisöjä ei ole ilmaantunut vapaaehtoisiksi ja toiminta on ajansaatossa taantunut”.

Oman käsitykseni mukaan vantaalaiset eivät edes tiedä kenen puoleen kääntyä, mikäli haluaisivat auttaa esimerkiksi roskien keräämisessä tai vieraslajien kitkennässä. Viestintä kummitoiminnan mahdollisuudesta on kaupungin puolelta olematonta eikä toiminta ole mitenkään organisoitua.

Vättö mainitsee myös, että ”asukasryhmät ja järjestöt voivat tehdä viheraluekunnossapidon kanssa tietyn alueen kummitoiminnasta sopimuksen”. Mikseivät yksittäiset kuntalaiset voisi tehdä sopimusta kuten Helsingissä?

Eniten kunnossapitopäällikön vastauksessa kuitenkin pöyristytti maininta siitä, ettei kummipuistotoiminta oikeuta minkäänlaiseen erikoishallintaan tai alueoikeuksiin. Kenelle sellainen tulisi edes mieleen? Onko tämä se sävy, millä halutaan viestiä innostuneille kuntalaisille vapaaehtoistyön mahdollisuudesta yhteisillä viheralueillamme?

Kuten Seppänen kirjoittaa, Vantaa säästäisi rahaa motivoimalla kuntalaisia vapaaehtoiseen yhteisten puistoalueidemme kunnossapitoon. Ikävä kyllä roskaaminen tuskin on vähenemässä ja siivoamisessa kuntalaisista on parhaimmillaan iso apu.

Vieraslajeista esimerkiksi jättipalsami on vallannut tilaa paikoin niin pahasti, että kaikki vapaaehtoistyö sen kitkennässä olisi tervetullutta. Talkoita järjestetään toki säännöllisesti, mutta toiminta voisi olla jatkuvampaakin. Kun kerran Vantaalla on kummipuisto- tai puistokummitoimintaa muodollisesti jo olemassa, olisi sen organisoimiseen ja elvyttämiseen syytä panostaa merkittävästi ja tiedottamista tehdä kuntalaisille näkyvämmäksi.

Petra Miessmer

varavaltuutettu (vihr.) ja epävirallinen puistokummi

Varisto