Pääkirjoitus: Syksyllä tasapainoillaan koronan kanssa kouluissa ja työpaikoilla – Kestääkö kapasiteetti jokaisen flunssaoireisen testaamisen?

Ensi viikolla käynnistyvä syyslukukausi alkaa monessa perheessä jännittynein mielin. Tuoreessa muistissa on vielä kevään osin haastavakin poikkeusaika, jolloin perheissä keskityttiin etätyöhön ja -kouluun vaihtelevalla menestyksellä.

Toukokuun lopussa oppilaat olivat lähiopetuksessa reilut pari viikkoa, mutta osa vanhemmista piti lapsensa varmuuden vuoksi kotona.

Moni oppilas palaa siis lähiopetukseen pitkän tauon jälkeen.

Koronavirustartunnat laantuivat kesäksi, mutta ovat valitettavasti pääkaupunkiseudulla lähteneet uuteen nousuun. Niin sanottu toinen aalto on vain ajan kysymys.

Tärkeimmät muistettavat asiat, käsienpesu ja turvavälit, ovat monelle itsestäänselvyyksiä.

Vanhemmille haastetta saattaa aiheuttaa se, että niin päivähoitoon kuin kouluunkin voi viedä vain täysin terveen lapsen.

Syksyn flunssakauden alkaessa nenä saattaa hieman vuotaa yhdellä jos toisella lapsella, joten lapsi saattaa pakon edessä joutua olemaan pitkiäkin aikoja pois lähiopetuksesta tai varhaiskasvatuksesta, vaikka ei koronavirusta sairastaisikaan.

Tällä viikolla myös THL ja opetusministeriö päivittivät suosituksensa. Niiden mukaan päiväkotiin, kouluun tai työpaikalle ei jatkossa saa tulla hengitystieinfektio-oireisena ennen kuin mahdollinen koronavirustartunta on suljettu pois testeillä.

Linjaus on sinällään hyvä, mutta flunssakauden alkaessa aiheuttanee painetta kuntien näytteenottopaikoille, jotka jo tällä viikolla olivat paikoin kuormittuneita. Kestääkö kapasiteetti jokaisen nuhanenän testaamisen? Toivotaan, että Vantaalla koronatestiin pääsee ilman päivien jonottamista.

Syksyllä nähdään, miten hallituksen testaa-jäljitä-eristä-strategia toimii vai onko paluu astetta järeämpiin rajoituksiin.

Lasten hyvinvoinnin ja oppimisen turvaamiseksi hyvä linjaus on ainakin se, että ainakin pienimmät koululaiset ja erityistä tukea tarvitsevat koko ajan lähiopetuksessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut