Pääkirjoitus: Rakentamisen tiiviys haastaa naapurustossa

Kuinka tiiviisti Vantaalla voi rakentaa? Vantaan Sanomissa on pitkin vuotta keskusteltu niin mielipidepalstalla kuin jutuissakin siitä, mihin suuntaan kaupunki kehittyy.

Tässä lehdessä kerromme yhden esimerkin Hiekkaharjusta, jossa pientalon paikalle rakennetaan kolme kerrostaloa (s. 4).

Tiivistä on myös suuremmissa keskuksissa, kuten Tikkurilassa, jossa korkeat kerrostalot seisovat vieri vieressä.

Osa on mieltynyt tehokkaaseen rakentamiseen, kunnon kaupunkiin, mutta kun tiivis rakentaminen hipoo omaa naapurustoa, alkaa sävy muuttua. Jos on tottunut oman asuinalueen ilmeeseen ja identiteettiin, voivat suuret muutokset suututtaa. Väljyys tuntuu viihtyisämmältä.

Asialla on kääntöpuolensa, jota Vantaan kaupungin lupapäällikkö Ilkka Rekonen avaa jutussamme (s. 5).

Uusia taloja yritetään nyt mahduttaa jo olemassa oleville alueille. Samalla se tarkoittaa sitä, että uusia, niin sanotusti pystymetsään rakennettavia asuinalueita ei tehdä entiseen malliin.

Se on monen mieleen, sillä lähiluonto ja -metsät lisäävät niin ikään viihtyvyyttä.

Selvää on, että kaupungin asukasmäärän kasvaessa asuntoja tarvitaan lisää. Tämä vaikuttaa myös asumisen hintaan. On myös tärkeää, että vanhoista lähiöistä ja niiden vetovoimasta pidetään huolta.

Tiiviit asuinalueet, joissa on kattavat palvelut, takaavat sujuvan arjen.

Onneksi Vantaalta löytyy myös väljemmin kaavoitettuja asuinalueita niille, joille tilan tuntu on todellinen kynnyskysymys.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut