Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä

Kirjoittajat muistuttavat, että asunnottomuuteen on monia syitä päihdeongelmista loppuunpalamiseen ja muihin elämässä kohtaaviin vaikeuksiin. Monet, myös työssä käyvät, ihmiset elävät köyhyysrajan alapuolella.

Asunnottomien asioita hoidetaan yhteistyössä moniammatillisesti. Mukana ovat Vantaan kaupungin toimijoiden ja sosiaalitoimen lisäksi muun muassa VVA ry (Vailla vakinaista asuntoa ry).

Palvelutarpeen arviointitilaisuuksia järjestetään sosiaalityöntekijöiden, sidosryhmien ja kävijöiden kesken.

Avainasemassa ovat sosiaalitoimen aikuistyö, työvoimapalvelut, asumispalvelut, kuntouttavat palvelut, asiointia mahdollistavat matalan kynnyksen palvelut, päihteettömät kokoontumispaikat ja niin edelleen. Yhteistyössä mukana ovat myös seurakunnan asumisneuvonta ja diakoniatyö.

Tavoitteena on sopivan asumisratkaisun löytäminen. Kävijä perheineen ohjataan tarvittaessa myös muiden sosiaali- ja terveyspalvelujen piiriin.

Ihmisten ponnistelut ja useat yritykset takaisin yhteiskuntaan uuvuttavat ja jopa lamauttavat. Loppuun palaminen ja useita vaikeita vaiheita läpikäyneen ihmisen asunnottomuus eivät ole otsikoissa uutisoitavia tapauksia.

Syitä asunnottomuuteen on monia, muun muassa luottotietojen menetys, vuokravelat, vaikeus saada kotivakuutusta, liian kallis asunto. Päihde- ja mielenterveysongelmat heikentävät elämän hallintaa ja siten johtavat usein asunnottomuuteen.

Koronaepidemia on lisännyt ruoka-avun tarvetta ja asunnottomuutta. Neuvontaan on hakeutunut erityisesti yrittäjätaustaisia ihmisiä, joista osa on ollut pakotettu jättämään toiminimensä asiakasvirran katketessa.

Keskivuokra pääkaupunkiseudun korkotuetuissa, yleishyödyllisissä, sosiaalisin perustein myönnettävissä kohteissa on noin 15 euroa neliötä kohden kuukaudessa. Täten 45 neliön asunnosta vuokraa maksetaan 675 euroa kuukaudessa, lisänä vielä vesimaksut ja sähkö.

Helsinki kuuluu asumistukia myönnettäessä korvausluokkaan I, jolloin asumismenoina voidaan hyväksyä yksinasuvalle 520 euroa. Espoo, Kauniainen ja Vantaa kuuluvat korvausluokkaan II, jolloin vastaava taso on 503 euroa. Toimeentulotukiasiakas voi saada kuukausittain haettavaa täydentävää toimeentulotukea, siten että asumismenoiksi voidaan hyväksyä 690 euroa.

Entäpä kun neliöitä on enemmän? Tai kuten useimmiten vuokrat ovat edellä mainittua selvästi korkeammat? Täten useat, myös työssäkäyvät, elävät köyhyysrajan alapuolella.

Vahti ry (Vantaan Asunnottomien Hyvinvoinnin tuki ry) suosittaa ratkaisukeskeisen asumisneuvonnan lisäämistä. Neuvontaa tulee suunnata paitsi nuorille ensimmäistä asuntoa etsiville, myös heille, jotka ovat jääneet asunnottomiksi. Lisäksi korkotuettuja asuntoja tulee lisätä ja niiden hintakehitystä seurata.

Ulla Pyyvaara, VVA ry:n asumisneuvoja, Vahti ry:n sihteeri

Tiina Tuomela, erikoislääkäri, kaupunginvaltuutettu (kd.), Vahti ry:n puheenjohtaja