Pääkirjoitus: Vantaan talous on kaikkien käsissä – ennenkokematon savotta vaatii sietämistä ja suhteuttamista niin päättäjiltä kuin kaupunkilaisilta

Moni kuntapäättäjistä näkee nyt varmasti unia kristallipallosta, josta katsomalla vakuuttaa itsensä ja muut keinoista, joilla tulevista kuukausista ja vuosista Vantaalla selvitään. Jos ylipäätään saavat unta. Kaupungin syksyinen taloussavotta tulee olemaan jotain aivan muuta kuin koskaan aiemmin.

Huhtikuussa koittavat kuntavaalit lisäävät löylyä jo muutenkin hien otsalle tuovaan syksyiseen päätöksentekoon tässä historiallisen poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa tulevaisuus on edelleen pitkälti mikroskooppisen pienen tekijän, viruksen, ohjailtavissa.

Koko maailman talouden syöksylasku on ollut pahinta luokkaa sitten toisen maailmansodan. Koronan mahdollisesta toisesta aallosta tai aalloista riippuu, kuinka pitkään sen jälkiä paikkaillaan maailmalla ja Vantaalla.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi keskiviikkona, että Vantaalla tavoitteeksi on asetettu kaupungin talouden normalisointi kolmen vuoden kuluessa. Pyrkimys käynnistyy tilanteessa, jossa työttömyysaste Vantaalla on viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna tuplaantunut 20 000 työttömään ja pitkäaikaistyöttömien joukko kasvanut neljänneksellä.

Pandemian vaikutusten vuoksi ratkaisuja on pakko tehdä eri skaalalla kuin ennen. Kuntademokratia kohtaa samalla uuden haasteen. Poliittisessa päätöksenteossa on unohdettava palopuheiden pitäminen lillukanvarsista ja se, että kuntavaalit odottavat. Kyse on selviämisestä pienin mahdollisin vahingoin ja siitä, löydetäänkö yhteisymmärrys ja tapa, jolla kyetään tehokkaaseen päätöksentekoon myös mahdollisissa uusissa kriiseissä.

Kuntapäättäjillä on aina suuri vastuu, nyt se on lähes monumentaalinen. Tämä olisi myös meidän kaikkien muiden hyvä pitää mielessä, kun esitämme omia vaatimuksiamme ja näkemyksiämme.

Nyt on pakko suhteuttaa, ja ei, se ei tarkoita omista näkemyksistä, arvoista ja toiveista luopumista, vaan pientä jäähdyttelyä. Pitää myös muistaa, että meistä jokainen kantaa taloudellista vastuuta myös siten, että noudatamme edelleen tunnollisesti turvaohjeita. Jokainen tartunta ja tartunnan epäilys on kustannus.

Leena Koivisto

toimitussihteeri

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut