Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Koronaviruksen torjumisessa tarvitaan vastuunottoa myös matkailijoilta itseltään

Koronavirus laittoi monen matkasuunnitelmat uusiksi niin työ- kuin kesälomamatkojen suhteen. Kun lento- ja laivaliikenne taas hiljalleen vilkastui, ja tautitilanne oli kesällä rauhallisempi, uskaltautui moni matkustelemaan niin etelän aurinkoon kuin Baltian maihin.

Tartuntojen määrän taas kasvaessa on käynyt ilmi, että moni on tuonut koronan tuliaisiksi matkaltaan. Yle kertoi viime viikolla, että THL:n mukaan puolet Suomen tartunnoista on peräisin ulkomailta.

Vantaan kaupunki, joka yhdessä Huslabin kanssa vastaa Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajien testauksesta, on ilmoittanut, että testien määrän voisi kaksin- tai kolminkertaistaa nykyisestä.

Tähän olisi varmasti aihetta, sillä koronavirus jyllää nyt maailmalla kiihtyvään tahtiin.

Kaikki nojaa kuitenkin vapaaehtoisuuteen, sillä Suomeen saapuva voi kieltäytyä lentoasemalla koronatestistä.

Niin ikään sitä, millä kulkuvälineellä lentoasemalta palaa kotiinsa, ei valvo kukaan. Välinpitämättömyydellään voi pahimmassa tapauksessa altistaa ison joukon muita ihmisiä, esimerkiksi julkisessa liikenteessä.

Oman omantunnon varassa on myös se, noudattaako omaehtoista karanteenia matkalta palattuaan vai ei.

Kenties suurin vastuu terveydestään ja viruksen torjunnasta onkin siten jokaisella, joka päättää tai joutuu matkustamaan.

Vastuullinen matkailija ottaa selvää, minkälainen tautitilanne maassa on ja mitä se edellyttää, kun palaa matkalta Suomeen.

Tähän liittyvää tietoa pitää olla tavalliselle ihmiselle helposti saatavissa niin lentoasemalla kuin muutenkin.