Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toni Hinkan kolumni Älä karkota miljoonaa asiakasta

Miltä sinusta tuntuisi asioida saamatta juuri sanakaan selvää myyjän puheesta? Joka lauseen jälkeen joutuisit varmistamaan, että ymmärsit oikein. Muutaman minuutin ”keskustelun” jälkeen revitte myyjän kanssa turhautuneina kilpaa hiuksianne.

Hieman dramatisoin, mutta tältä se tänä päivänä tuntuu arviolta 700 000–800 000 suomalaiselle. Puhun heistä, joilla on kuuleminen vaikeutunut synnynnäisesti, melualtistuksen vuoksi tai iän myötä. Olen yksi heistä. Kahdeksan vuotta armeijan paukunnoissa alensi kuulokykyäni pahanlaisesti.

Eihän tämä vaiva sen kummoisempi ole, kuin silmälasien tarve. Aisti vain on eri.

Nyt pandemian myötä elämä on kuulorajallisille kahta kauheampaa. Pahimmillaan viisi kuulemisen vaikeuttajaa peräkkäin: hiljainen mumina, koronamaski, välipleksi, ihmisen puheensorina ja saatanallinen taustamuzakki.

Tässä muutamia ideoita, jos kiinnostaa lähes miljoonan suomalaisen ostovoima ja -halu.

Selkeä normaalivolyyminen artikulointi auttaa kuulemaan. Puhenopeutta ei tarvitse hidastaa; kuulemme heikommin, muttemme ole hidasälyisiä.

Koronamaskeja ei taida olla vielä läpinäkyvää mallia, jotta voisi lukea helpommin huulilta. Huulioreiän leikkaaminen suun kohdalle kuulostaa aika älyttömältä idealta. Innovaatioita odotellessa.

Pikapikaa käyttöön otetut pleksit voisi päivittää niin, että välissä on ääniaallot, vaan ei viruksia, läpäisevä kalvo tai mikrofoni-kaiutin -järjestelmä, kuten joissain rahanvaihtopisteissä.

Puheensorinaan voi vaikuttaa tilan salliessa sijoittamalla asiointitiskit etäämmälle toisistaan. Tällä voisi olla koronan leviämisen rajoittamisen kannaltakin virukselle negatiivisia ihmisille positiivisia vaikutuksia.

Taustamusiikit voisi lailla kieltää julkisista tiloista. Tein pientä kyselyä kaveripiirissäni, joista valtaosa pitää itseään normaalikuuloisina. Kukaan ei kannattanut taustamusiikkeja ja valtaosa koki ne ärsyttäväksi. Me kuulovajaat jopa välttelemme pahimpia taustahälyn tyrkytyspaikkoja. Lisääntyneet ostohalun lisäksi kaupat säästäisivät tekijänoikeusmaksuissa.

Kirjoittaja on kuulorajallinen vaikutusvoimavalmentaja