Mielipide: Osa Vantaan vanhoista ostareista on syytä suojella – "Kaikissa isoissa lähiöissä on syytä olla ruokakauppa ja vähintään yksi erikoisliike"

Vuosina 1962–1974 rakennetut Kaivokselan, Pähkinärinteen, Vantaanpuiston (kuvassa) ja Rajatorpan ostarit ovat Vantaan rakennushistorian kannalta merkittäviä, kirjoittajat kertovat. Arkisto/Päivi Tuovinen

Ostareiden laajamittainen purkaminen tultaisiin näkemään 20 vuoden päästä karmeana kulttuurihistorian häväistyksenä, kirjoittajat toteavat.

Vaadimme kuntaa suojelemaan ainakin osan Vantaan vanhoista ostareista!

Asukkaiden lähipalvelut tulee turvata. Vantaan on syytä suojella ainakin osa 60–80-luvuilla rakennetuista ostoskeskuksista. Vastustamme ostareiden laajamittaista purkamista. Vantaa-Seura on myös asiasta huolissaan.

Otetaan esimerkiksi Rajatorpan ostari, jonka purkamista on valmisteltu vuodesta 2010. Ostari rakennettiin kahdessa osassa, vuosina 1971 ja 1974.

Ostarin purkaminen tietää mahdollisesti monelle yrittäjälle elinkeinon loppumista sekä alueen palveluiden ja elin- ja vetovoimaisuuden vähenemistä. Rajatorpassa palvelut ovat keskittyneet ostarille. Kaikki asukkaat eivät pysty asioimaan kahden kilometrin päässä Myyrmäessä.

Rajatorpan asukkaista ja yrittäjistä valtaosa vastustaa ostarin purkamista. Ostarin paikalle on suunniteltu rakennettavaksi 6–8-kerroksinen asuinrakennus, jonka alakerrassa olisi liiketiloja. Uudet liiketilat olisivat todennäköisesti nykyistä pienemmät ja niistä saatetaan periä korkeita vuokria.

Kaivokselan ostari on vanhin Vantaan ostereista. Se avattiin vuonna 1962 ja sai lopullisen muotonsa vuonna 1965. Muut Länsi-Vantaan ostarit rakennettiin vuosien 1967 (Vantaanpuisto) ja 1982 (Vantaanlaakso) välillä. Vuonna 1975 avattu Myyrinpuhos on rakennushistoriselta arvoltaan kansainvälisesti merkittävä kohde.

Vuosina 1962–1974 rakennetut Kaivokselan, Pähkinärinteen, Vantaanpuiston ja Rajatorpan ostarit ovat Vantaan rakennushistorian kannalta merkittäviä. Vantaanlaakson ostari puolestaan edustaa 1980-luvulle tyypillistä arkkitehtuuria.

Vantaa ei ole suojellut yhtään ostariaan, mutta Helsinki on osan omistaan.

Ainakin osa Vantaan ostareista tulee suojella ja kunnostaa. Purettavalla ostarilla toimiville yrityksille pitää järjestää uudet toimitilat, joista peritään kohtuullista vuokraa. Kaikissa isoissa lähiöissä on syytä olla ruokakauppa ja vähintään yksi erikoisliike. Se lisää alueen elin- ja vetovoimaisuutta.

Ostareiden laajamittainen purkaminen tultaisiin näkemään 20 vuoden päästä karmeana kulttuurihistorian häväistyksenä. Ostareilla voisi olla kaupungin ja seurakuntien toimintoja, kuten nuoriso- ja asukastiloja. Ostareiden esteettömyyttä tulee parantaa niitä kunnostettaessa.

Elina Nykyri, Länsi-Vantaan Vasemmiston puheenjohtaja

Toivo Piippo, Länsi-Vantaan Vasemmisto

Juha Salden, Länsi-Vantaan Vasemmiston viestintävastaava

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut