Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Nuoret tarvitsevat apua työnhakuun

Numerot kertovat karua kieltään, kun vertaa Vantaan työttömyyslukuja heinäkuulta vuoden takaiseen tilanteeseen.

Viimeisimpien tilastojen mukaan Vantaalla on yli 20 400 työtöntä. Tästä reilut 6 000 on lomautettuja. Viime vuonna vastaavaan aikaan työttömänä oli reilut 11 500 vantaalaista.

Luvut saattavat kurjistua entisestään, kun isot toimijat Finnairista Swissportiin saavat yhteistoimintaneuvottelunsa päätökseen.

Erityisen vaikea työllisyystilanne on kuitenkin nuorilla työnhakijoilla. Monen kesätyönhaku tyssäsi keväällä, kun yritykset laittoivat kesätyöntekijöiden rekrytoinnit jäihin.

Tammikuussa nuoria työnhakijoita oli TE-keskuksen mukaan Uudellamaalla noin 13 000, mutta heinäkuussa jo yli 33 000.

Vantaalla alle 25-vuotiaiden työttömien määrä oli tämän vuoden heinäkuussa yli 100 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna. Heinäkuussa työttömänä oli liki 3 000 nuorta aikuista.

Onneksi haastava tilanne on tunnistettu. Uudenmaan TE-toimisto kertoi tällä viikolla, että se vahvistaa nuorten työnhakijoiden palveluita.

Nuorten työvoimakoulutukseen ja valmennuksiin on luvassa lisää rahaa. Parhaillaan mietitään, miten Uudellemaalle saatu yli 15 miljoonan euron summa nuorten työllisyysmäärärahoihin käytetään.

Lisäksi nuorten palveluihin siirretään sata asiantuntijaa. Lisäkädet ovat tarpeen, jotta nuorille voidaan antaa riittävästi henkilökohtaista ohjausta työnhaussa.

Yli 15 miljoonan euron suuruisella määrärahalla voidaan myös ohjata nuoria työvoimakoulutuksiin ja valmennuksiin aiempaa enemmän.

On tärkeää, että nuorten – jos ei kenenkään muunkaan – työttömyys ei pitkittyisi, vaan palkkatyöhön, koulutukseen tai valmennukseen olisi mahdollista päästä nopeasti ja helposti.

Ketään ei pidä jättää tyhjän päälle tällaisessa tilanteessa.