Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide: Vantaan kasvaa – peruspalvelut heikkenevät – onko tässä mitään järkeä?

Vantaa kasvaa vauhdilla. 10 vuodessa asukasmäärän lisäys on ollut yli 35 000. Mitä hyvää tästä kasvusta on seurannut? Ja kuka on hyötynyt?

Ovatko peruspalvelut parantuneet? Pääseekö joustavasti lääkäriin? Onko kouluopetus laadukkaampaa? Onko saatu entistä pätevämpiä opettajia kouluihin ja päiväkoteihin? Onko vanhustenhoidossa riittävästi käsiä? Onko kaduilla turvallisempaa? Saavatko perheet ajoissa apua ongelmatilanteissa? Toimivatko lähipalvelut?

Vastaukseni on ei. Tilanne on monelta osin huonontunut, vaikka Vantaa panosti vuonna 2019 yli 50 prosenttia eli lähes 500 miljoonaa euroa enemmän palveluihin kuin vuonna 2010. Koska verotulot ovat kasvaneet vain 23 prosenttia samassa ajassa, niin lainakanta on noussut lähes miljardiin euroon. Me siis panostamme enemmän, mutta saamme vähemmän.

Jonot terveyspalveluihin ovat pitkittyneet, opetustoimessa on pula pätevästä henkilökunnasta, ryhmäkoot ovat suuret, vanhusten kotihoidossa aika ei riitä, kaduilla on levotonta, kriisiapua joutuu odottamaan entistä kauemmin ja lähipalveluja on keskitetty.

No kuka sitten kasvusta hyötyy? Ensisijassa kolme tahoa. Rakennusliikkeet, asuntosijoittajat ja kaupunki maanmyyntitulojen muodossa. Mitä järkeä tässä kasvussa sitten on, jos peruspalvelut eivät parane, vaikka veronmaksajia tulee lisää? No ei mitään. Vantaan strategiassa ei mainita kasvua, mutta se on päästrategia.

Miksi? En tiedä. Jokainen voi pohtia siihen omaa vastaustaan. Mutta on täysin selvää, että Vantaan nykyinen kasvu ei ole perusteltua, jos se ei paranna kuntalaisten peruspalveluja. Sitä ei tekisi myöskään Vantaan 400 miljoonan euron ratikkahanke uusine asukkaineen.

Ei Vantaa houkuttele niitä haluttuja hyvätuloisia veronmaksajia, jos Vantaan imago ja palveluympäristö eivät parane.

Vantaan veto- ja pitovoiman kannalta aivan ensiarvoisen tärkeää olisi panostaa lapsiperheiden asemaan. Siihen, että lapsiperheiden vanhemmat voisivat turvallisin mielin rakentaa elämäänsä Vantaalla tietäen, että heidän, ja varsinkin heidän lastensa palvelut ovat hyvät ja toimivat sekä turvalliset, päiväkodista alkaen aina koulusta valmistumiseen asti.

Juha Malmi

Kaupunginvaltuutettu (kd.)

Ekonomi, KTM, yrittäjä