Mielipide: Tieto Rajatorpan ostoskeskuksen suojelemisesta perustui vanhaan kyselyyn

Osa ostoskeskuksista tulee mielestämme suojella, mutta se ei saa tapahtua asukasviihtyvyyden kustannuksella, kirjoittajat pohtivat.

Pyydämme nöyrimmin anteeksi, että annoimme Vantaan Sanomissa ilmestyneessä vanhoja ostoskeskuksia käsittelevässä mielipidekirjoituksessamme vanhentunutta tietoa.

Nimittäin se tieto, että Rajatorpan asukkaista valtaosa kannattaisi Rajatorpan ostoskeskuksen suojelemista, perustui vuosikausia sitten tehtyyn kyselyyn. Muuta tietoa ei meidän käytössämme ollut, sillä asiaa ei asukkailta ole kysytty sen jälkeen.

Vasta mielipidekirjoituksemme julkaisemisen jälkeen ilmestyi Facebookin Vapaala-ryhmään Rajatorpan ostoskeskuksen säilyttämistä koskeva kysely.

Emme halunneet tekstillä johtaa harhaan tai loukata ketään. Koko asia oli tekstissä vain sivujuonne ja Rajatorpan ostoskeskus oli vain esimerkki. Tekstimme pääpointti oli se, että halusimme muistuttaa ihmisiä siitä, että 60–80-luvuilla rakennetuilla ostoskeskuksilla on rakennushistoriallinen arvonsa, ja, että lähipalvelut pitää turvata.

Kaikkea vanhaa ei pidä hävittää. Yritykset tarvitsevat kohtuuhintaisia toimitiloja. Vaadimme jonkun tai joidenkin Vantaan ostoskeskusten suojelemista, emme juuri Rajatorpan ostoskeskuksen säilyttämistä.

Tunnustamme toki sen tosiasian, että Vantaan 60–80-luvuilla rakennetut ostoskeskukset ovat huonossa kunnossa, ja niitä pitäisi remontoida ja remontoinnin yhteydessä niiden esteettömyyttä parantaa.

Olemme huolestuneita tietoomme tulleesta levottomuudesta, mitä ostoskeskuksissa esiintyy. Olemme halukkaita kehittämään, yhteistyössä asukkaiden ja muiden vantaalaisten järjestöjen kanssa, keinoja miten puuttua tuohon levottomuuteen.

Turvallisuus ja siisteys ovat tärkeitä näkökohtia. Osa ostoskeskuksista tulee mielestämme suojella, mutta se ei saa tapahtua asukasviihtyvyyden kustannuksella.

Suojelupäätös ei tarkoita ostoskeskuksen omistuksen siirtymistä kaupungille. Kuitenkin kaupunki voisi tukea suojeltavien ostoskeskusten remontointia, ja saada sitä vastaan tiloja käyttöönsä. Ostoskeskuksilla voisi olla esimerkiksi nuoriso- ja asukastiloja yritysten toimitilojen lisäksi.

Toivomme laajempaa keskustelua siitä, mikä on Vantaan 60–80-luvuilla rakennettujen ostoskeskusten kohtalo.

Elina Nykyri, Toivo Piippo ja Juha Salden, Länsi-Vantaan Vasemmisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu