Pääkirjoitus: Viihtyisän asuinalueen luominen on tasapainottelua toiveiden ja todellisuuden kanssa – Vantaan kannattaa huolehtia, ettei kaupunkiin synny uusia nukkumalähiöitä

Vetovoimaisen ja kiinnostavan kaupungin kehittäminen ei ole helppoa. Kun yhteen pitää sovittaa riittävästi monipuolista asumista, kattavat palvelut, vetovoimaiset työpaikkakeskittymät ja kohtuullisen sujuva liikkuminen, ollaan haasteiden edessä.

Oma lukunsa on vielä taata kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen ja omistusasuntojen tasapaino kullakin alueella.

Valtuusto saa maanantaina hyväksyttäväkseen Vantaan maankäyttöä ja liikkumista lähivuodet ohjaavan niin sanotun MAL-sopimuksen. Toteutuessaan sopimus velvoittaa Vantaan kaupungin rakennuttamaan vuoteen 2030 mennessä vähintään 2640 asuntoa vuodessa.

Määrä ei liene Vantaalle ongelma. Ja vaikka rakentaminen on viime vuosien huipputahdista hieman hiipunut, on kaupunkiin silti valmistunut paljon enemmän asuntoja kuin mitä edellisellä sopimuskaudella velvoitettiin.

Se, mitä ja minne rakennetaan, on kuitenkin olennainen asia asuinalueiden viihtyvyyden kannalta.

Kaupunki tiivistyy ja paikoin rakennetaan runsaasti uutta asumista, kuten Aviapolikseen Veromieheen.

Siellä keskeinen haaste on luoda toimistokortteleistaan paremmin tunnetusta alueesta viihtyisä ja arjessa toimiva myös nykyisille ja asukkaille.

Jos kaupunki tässä onnistuu, tuo asuminen elämää työpaikkavaltaiselle alueelle, jossa tällä hetkellä on pääsääntöisesti "elämää" lähinnä toimistojen aukioloaikoina.

Päinvastainen haaste on esimerkiksi Tikkurilassa ja Myyrmäessä, jossa isoja toimitiloja on purettu tai puretaan asuintalojen tieltä (s. 4). Kun isot toimitilat väistyvät, on vaarana se, että alueista tulee niin sanottuja nukkumalähiöitä, joista työpaikat puuttuvat.

Vantaan kannattaa tulevaisuudessa pitää huolta siitä, että etenkin Myyrmäki Länsi-Vantaalla ja Tikkurila idässä säilyvät houkuttelevina alueina myös yrityksille.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut